Walden Festival: Een muzikale reis rond de wereld in het hart van Brussel

Op 15 en 16 juli strijkt Walden Festival opnieuw neer in en rond het Leopoldpark in de hoofdstad. Met namen als Joep Beving, Meskerem Mees, Trio Joubran en Collegium Vocale Gent mikt deze derde editie ‘klassiek sur l’herbe‘ zowel op melomanen, jazzliefhebbers als op muzikale avonturiers. Voor het eerst pakt Walden Festival ook uit met symfonisch werk gebracht door Brussels Philharmonic en Lorenzo Gatto. De ongedwongen sfeer, de korte concertformats, het familievriendelijke concept en het duurzame karakter maken van deze tweedaagse een unieke totaalbeleving. Walden Festival is een initiatief van de makers van Klarafestival en dagelijks live op Klara te volgen.

Speeltuin voor de muzikale avonturier

Al wie graag proeft van klassiek, jazz en wereldmuziek kan zijn hart ophalen tijdens Walden Festival. ‘Brussel met zijn verschillende culturen is een geweldige inspiratiebron voor het programma’, zegt intendant Joost Fonteyne. Naast het veelzijdige muzikale programma zorgen ook de korte concertformats van zo’n 30 à 40 minuten en de verborgen groene en architecturale pareltjes voor een rijk muzikaal ontdekkingsmenu. Zo staat het hoofdpodium in de tuin van het Natuurhistorisch Museum en wordt de prachtige art-nouveau Solvay Bibliotheek omgetoverd tot piano room, maar ook de schitterende belle époquezaal Espace Senghor, de tuin van het Wiertzmuseum en het Lyceum Emile Jacqmain openen de deuren.

Bovenaan de affiche prijkt Joep Beving, componist-pianist en posterboy van de neoklassieke muziek, die zaterdag afsluit op het hoofdpodium. Na zijn debuutalbum Solipsism in 2015 sloot hij zich aan bij Deutsche Grammophon. Hij wordt gefeatured in tal van minimalist Spotify-lijsten en vult zonder problemen zowel Bozar als de Ancienne Belgique. Zijn contemplatieve en minimalistische muziek, geïnspireerd door onder andere Philip Glass, Keith Jarrett, Sigur Rós en Radiohead, overstijgt duidelijk de genrehokjes. De minimalistische toon die dag wordt gezet door Brussels Philharmonic en Lorenzo Gatto onder leiding van dirigent Tom De Cock, die het festival openen met het energieke Vioolconcerto Nr. 1 van Philip Glass en The Chairman Dances van John Adams.

Hoe groener, hoe beter

Niet toevallig slaat Walden Festival al voor de derde keer de tenten op in een van de groenste hoofdsteden van Europa. Het festival weerlegt bovendien het gezegde dat festivals en duurzaamheid niet met elkaar te rijmen zijn door hier voluit op in te zetten. Die inspanningen werden overigens erkend met een nominatie voor de visit.brussels Awards in de categorie Sustainable Initiative en voor de A Greener Festival Awards. Ook dit jaar streeft Walden Festival ernaar om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden op vlak van voeding (vegetarische catering) en drank (geen plastic bekers, gezuiverd drinkwater in samenwerking met Robinetto) over transport (vervoer met elektrische auto’s en bakfietsen, artiesten aanmoedigen om met de trein te reizen) tot decoratie (gerecycleerde meubels). Vorig jaar kon de bezoeker een boom ter waarde van €2 doneren aan het European Festival Forest, dit jaar wordt er samen met BOS+ gewerkt aan een aanplantingproject met Brusselse jeugdhuizen.

Slow is het codewoord

Op Walden Festival komt de bezoeker tot rust door gezellig met een drankje in de hand van de muziek te genieten en tot rust te komen in een van de groene stadsoase’s of prachtige indoorlocaties. Ook wie er niet bij kan zijn, kan genieten van Walden Festival met reportages, interviews en exclusieve muziekmomenten via Klara radio of VRT MAX op zaterdag van 18u tot 22u en op zondag van 14u tot 20u. Katleen van Bavel presenteert immers niet alleen het Klara-radioprogramma Walden, ze is ook host op het festival en nodigt de radioluisteraar uit om mee te onthaasten met slow-radio tijdens het festival.

Tickets en info via www.waldenfestival.be

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist