Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Hugo Segers

A statement for freedom: An evening of pride at La Monnaie

Terwijl de politieke spanningen toenemen en belangrijke verkiezingen in heel Europa voor de deur staan, organiseert de Munt in samenwerking met Forbidden Colours, Rainbow House Brussels en Visit.Brussels een boeiende avond gewijd aan het verdedigen van LGBTQI+ mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en het behoud van Europese democratische waarden. Dit evenement, getiteld STATEMENT FOR FREEDOM: LOVE – SPEAK – CREATE zal plaatsvinden op maandag 13 mei 2024, tijdens de Brussels Pride Week, die samenvalt met de 19e verjaardag van de Internationale Dag tegen Homofobie, Bifobie en Transfobie.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Rémy Bonny, uitvoerend directeur Forbidden Colours
“Ons onderzoek onderstreept een ernstige waarschuwing: Binnen de komende vijf jaar kan het Europees Parlement zich tegen LGBTIQ+ rechten keren. Het is van cruciaal belang dat we Europa laten zien dat we vastbesloten zijn om ervoor te zorgen dat ieder individu een waardig en vrij leven kan leiden. Dit is de essentie van onze verklaring voor vrijheid.” Forbidden Colours is een van Europa’s belangrijkste LGBTIQ+ organisaties – die specifiek werkt op het snijvlak tussen gelijkheid en democratische weerbaarheid.

Peter de Caluwe, Algemeen en Artistiek Directeur De Munt en Stichtend bestuurslid van Forbidden Colours
“Het is altijd mijn adagio geweest dat ieder mens dezelfde rechten verdient als die ik voor mezelf durf op te eisen. Waar deze morele basis van democratie zeker geaccepteerd wordt, is dat nog anders als het gaat om zaken als LGBTIQ+ rechten of vrijheid van (artistieke) expressie. Het is belangrijk om onze ogen open te houden en te waarschuwen voor intolerante opvattingen over ons samenleven in harmonie.”

De avond begint om 19u30 met een welkomstwoord van Peter de Caluwe, Algemeen en Artistiek Directeur van de Munt. Met de deelname van: Hadja Lahbib (minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken en Buitenlandse Handel, en Federale Culturele Instellingen), Petra de Sutter (vice-eersteminister en federaal minister voor Ambtenarenzaken), Pascal Smet (parlementslid Vooruit, Brussels Parlement), Gilles Verstraeten (NVA-parlementslid, Brussels Parlement), Marie-Colline Leroy (Staatssecretaris voor Gelijke Kansen), Sophie In ‘t Veld (Europarlementslid Renew Europe, Europees Parlement), Sophie Rohony (Europarlementslid Défi), Victoriæ Defraigne (activiste voor de vertegenwoordiging en zichtbaarheid van transgenders in Brussel), Antoine Pickels, (auteur, tentoonstellingscurator (Trouble / (Pas si) Fragile ! ), professor (ENSAV – La Cambre)), Saskia de Coster (schrijfster), Jallouad Alloul (componist en beeldend kunstenaar), Krystian  Lada (regisseur), Alexandra Ana (onderzoeker Gender en Seksualiteit, ULB), Het Geluid (Vogelnest) Gable en Romy Roelofsen.

Gespreksleiders zijn Jan Ducheyne (Partij voor de Poëzie en Dichters van wacht) en Laurence Vielle (nationaal dichteres en actrice). Het evenement zal worden afgesloten door Rémy Bonny van Forbidden Colours, die graag de nadruk legt op de collectieve inzet om intolerantie en geweld te bestrijden en tegelijkertijd een dialoog te bevorderen die kloven binnen gemeenschappen overbrugt. Dit is een cruciale gelegenheid voor politieke vertegenwoordigers, geëngageerde kunstenaars en gemeenschapsleiders om samen te komen in een gedeelde toewijding om de waardigheid en rechten van de LGBTIQ+ gemeenschappen hoog te houden, en om het vitale belang van artistieke en expressieve vrijheden in een democratische samenleving te bevestigen.


De avond is gratis, maar registratie is verplicht.

Ga voor tickets en meer informatie naar de website van de Munt.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende