Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Hildegard receives a vision in the presence of her secretary Volmar and her confidante Richardis, ca 1220-1230. Found in the collection of Biblioteca Statale, Lucca. (Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

Een maand viering van Hildegard Von Bingen in Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal

Drie concerten, twee lezingen, een dubbele tentoonstelling en een dienst op 26 mei om 11.00 uur geven het publiek de mogelijkheid om Hildegard Von Bingen, de muzikante, dichteres, abdis en botanicus, (opnieuw) te ontdekken.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Hildegard Von Bingen (1098-1179), deze heilige uit de 12e eeuw, zowel benedictijnse, dichteres, muzikante, componiste, botanicus, taalkundige, tacticus, kruidkundige, is een opmerkelijke figuur in de kloosterlijke geneeskunde (aan wie we zelfs het bier te danken hebben!).  Ze is een van de vier (!) vrouwen die heilig zijn verklaard door de katholieke kerk. Hildegard Von Bingen zal centraal staan in de evenementen georganiseerd door de vereniging “Ars in Cathedrali” tijdens de maanden mei en juni 2024.

Drie concerten – Hildegard Von Bingen – de muzikant

Hildegard componeerde meer dan zeventig liturgische liederen en waarschijnlijk het eerste moraliteitsspel ooit geschreven, de “Ordo virtutum”.  Zelf noemde ze haar muzikale werken de Symphonia harmoniae celestium revelationum (Symfonie van de harmonie der hemelse openbaringen). Dit muziekgenre leent zich voor sacrale monofonie. De stukken zijn opgenomen in twee belangrijke manuscripten, waaronder de Codex Villarensis (Dendermondse Codex), die tot 2017 bewaard werd in de bibliotheek van de abdij van Dendermonde (Dendermonde), en daarna toevertrouwd werd aan de bibliotheek van de Faculteit Theologie van de KU Leuven voor bewaring. Hildegards muziek begeleidde, en completeerde zelfs, haar geschreven werken, zoals het geval is bij de “Ordo virtutum”. In dit sacrale dramatische stuk presenteert Hildegard de innerlijke strijd van de mens, de verleiding van het kwaad, de schoonheid van de deugd, de menselijke ziel.

* Vrijdag 24 mei – 20 u : « O tu suavissima virga » –  Ensemble FILIÆ

Liederen van Hildegard Von Bingen, werken  van Xavier Deprez
Het FILIÆ barokensemble zal beginnen met Hildegards brievenaan haar tijdgenoten en biedt vocale en instrumentale stukkendie resoneren met deze geïnspireerde en krachtige geschriften.Van de muziek van een twaalfde-eeuwse heilige naar die van haarcollega-componisten en nonnen uit de zestiende en zeventiendeeeuw, met een passage door het hedendaagse werk van XavierDeprez.

* Zaterdag 25 mei – 20u : « Ad Lucem » door Jean-Paul Dessy, cello, en Romain Dayez, bariton

Dit nieuwe inwijdingsproject over goed en kwaad, een hedendaagse  herinterpretatie van Hildegard Von Bingen’s oude lyrische drama Ordo Virtutum, brengt twee van België’s meest vooraanstaande muzikale artiesten samen, componist en cellist Jean-Paul Dessy en bariton Romain Dayez.  Zij nemen ons mee naar de hoge spirituele sferen van de menselijke ziel.

* Zondag 26 mei – 18u : « O Wonderful Flowering » – Ensemble «  La Noeva »

Liederen van Hildegard Von Bingen uit de XIIe eeuw en hedendaagse polyfone stukken .
La Noeva is een vrouwen a cappella ensemble gespecialiseerd in repertoires die middeleeuwse en hedendaagse muziek combineren. Dit programma combineert de zuivere liederen van Hildegard met polyfone stukken van twee hedendaagse Belgische componisten. Een originele setting zal de kathedraal op een ongebruikelijke manier tot leven brengen.

PRAKTISCHE INFO
Prijs per concert : € 15/persoon / gratis onder 18 jaar
Reservatie en voorbetaling  via : www.cathedralisbruxellensis.be
ar*************@gm***.com

Twee tentoonstellingen – Hildegard Von Bingen – de botanicus

Een tentoonstelling en een installatie met als thema “De Plant in het Hart van de Stad” laten het publiek Hildegard de botanicus ontdekken gedurende de hele maanden mei en juni:

 « Flora, aarde en wateruit het moeras van Wiels » door  Anne Mortiaux

Planten, water en aarde van de moerassen van Wiels naar dekathedraal. Een moerasgebied verkennen, diegene oproepen dieverdwenen zijn en diegene die nog verdedigd moeten worden.Herfst-, winter- en lenteplanten en mineralen neerzetten en hetwater laten resoneren, geassocieerd met andere rietvelden.

« Hildegard en het plantenrijk »  door Françoise Lesage
Hildegard theoretiseerde over wetenschappelijke kennis over de geneeskrachtige en voedings-waarde van planten.  Ze vond ook een taal uit warmee ze onder andere 182 planten een nieuwe naam kon geven.  Deze tentoonstelling heeft een majestueuze weergave van tekeningen van Hildegards begeleidende planten, in overeenstemming met de schaal van de site.

Twee lezingen (FR)  – Hildegard Von Bingen – abdis en dichteres

Zaterdag  25 mei 2024

14u : « Hildegard Von Bingen : femme, prophétesse, visionnaire, prédicatrice dans l’Eglise » par Benoît Lobet, Doyen de la Cathédrale (lezing in heet Frans)

15u : « Hildegard découvre une langue inconnue : la “lingua ignota” » par Arnaud de la Croix, philosophe et écrivain (lezing in heet Frans)

PRAKTISCHE INFO
Vrije bijdrage in de kosten
Reservatie via : www.cathedralisbruxellensis.be
ar*************@gm***.com

Onder de auspiciën van de vzw Cultuur en Toerisme “Ars in Cathedrali”
15 rue du Bois Sauvage, 1000 Brussel – ar*************@gm***.com
https://www.cathedralisbruxellensis.be/

  • WAT: Hildegard Von Bingen in Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal
  • WAAR: Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, Brussel

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende