Persconferentie Peter Benoit – CD uitgave Religieuze quadrilogie

Het Peter Benoit-project rond zijn religieuze quadrilogie, georganiseerd door de provincie Antwerpen, het Peter Benoit Fonds en het Antwerp Symphony Orchestra, wordt afgerond met de (allereerste integrale!) CD-uitgave van de live-uitvoeringen die eraan voorafgegaan zijn. De religieuze quadrilogie bestaat uit Kerstmis/Noël, Messe Solennelle, Te Deum en Requiem, in deze allen opgenomen in de O.L.V. Kathedraal en de Sint-Carolus Borromeuskerk te Antwerpen.

Hopelijk eindigt het hierbij niet en eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen Luk Lemmens verzekert ons dat, als het aan hem ligt, er meer rond Peter Benoit en Vlaamse componisten in het algemeen gedaan zal worden. Een 150 jaar geleden, toen Peter Benoit kersvers directeur was van de Antwerpsche Muziekschool en een zowel nationaal als internationaal gevierd componist, was het ondenkbaar dat hij ooit in de plooien van de tijd zou dreigen te verdwijnen. Hij won op 23-jarige leeftijd de prestigieuze Rome-prijs en kende daarna nog allerlei doorbraken, onder andere met deze religieuze quadrilogie. Toch is het anno 2018 moeilijk om de eigen componisten van weleer in het opgevoerde muziekrepertoire in onze concertzalen een plaats te geven. Daarom is Luk Lemmens des te fierder om samen met het Antwerp Symphony Orchestra vandaag een dijk van een CD te mogen voorstellen. Ze begrijpen dat kwaliteit niet altijd elders gezocht moet worden.

Joost Magerman, de intendant van het Antwerp Symphony Orchestra, kondigde aan dat ‘De Oorlog’, het grootst opgezette muzikaal werk ooit van Peter Benoit, uitgevoerd zal worden in 2020. Er is heel wat onderzoek en voorbereiding aan vooraf gegaan/aan het gaan, maar beter dat het dan meteen goed uitgevoerd wordt en een onuitwisbare indruk nalaat. Ook mogen we ons in 2019 aan de 3de symfonie van Joseph Ryelandt verwachten, nog een van onze grootste componisten, zeker wat betreft symfonisch en religieus werk.

De verdienste van Peter Benoit

Patrick Verhoeven, huidig voorzitter van het Peter Benoitfonds, vertelde ons dat dit alles uiteraard nauw aansluit bij hun oogmerk: het promoten van muziek van eigen bodem. Hun erfgoedopdracht strekt zich evenzeer uit naar erg tastbaar erfgoed zoals onlangs de restauratie van het Peter Benoit-monument in het Antwerpse harmoniepark.  Binnenkort volgt de restauratie van de piano van Peter Benoit. In de geest van deze Vlaamse meester die ander talent stimuleerde, reikt de organisatie sinds kort de prijs Peter Benoit uit. Dit jaar ontving Frits Celis de prijs ter bekroning van zijn oeuvre en volgend jaar wordt deze prijs toegekend aan een uitvoerder van bij ons. Op 6 december zal er een huldeconcert zijn in deSingel ter ere van Frits Celis.

Dat we nu een Vlaams muziekonderwijs hebben, is grotendeels te danken aan Peter Benoit die als talentvol componist en muziekpedagoog met beide voeten in het muziekleven van zijn tijd stond, met oog voor alle strekkingen in Europa. Hij stelde vast dat er potentieel was voor een nationale school in Vlaanderen zoals die op muzikaal vlak midden negentiende eeuw ook in andere Europese landen ontstonden.

We zijn ook als Klassiek Centraal blij hier aanwezig geweest te zijn, gezien ook wij graag extra aandacht besteden aan muziek van eigen bodem. Het was een zodanig boeiende persconferentie dat het moeilijk was te selecteren wat hier neer te schrijven. We kunnen uitkijken naar nog veel boeiende projecten in ons muzieklandschap.

We danken de provincie Antwerpen met daarvan eerste gedeputeerde Luk Lemmens en hun persverantwoordelijke voor o.a. de goede ontvangst, intendant van het ASO Joost Magerman, muziekwetenschapper Jan De Wilde, voorzitter van het Peter Benoit-fonds Patrick Verhoeven, het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en natuurlijk Peter Benoit zelf.


  • WAT: Persconferentie Peter Benoit – CD uitgave Religieuze quadrilogie
  • WIE: Peter Benoit, Luk Lemmens, Joost Magerman, Patrick Verhoeven, Jan De Wilde
  • WAAR: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Antwerpen
  • WANNEER: vrijdag 06/07/2018

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC