Internationaal Muziekfestival Max Van Der Linden

4de Editie : van 15 tot 30 maart 2019 – concerten, spektakels, master class en ateliers op het thema “Échologie”

Vanuit de artistieke traditie waartoe keramist Max van der Linden de aanzet heeft gegeven, is in 2016 onder leiding van artistiek directrice Irina Lankova het Internationaal Muziekfestival opgericht dat naar hem is genoemd. Het festival is uniek in zijn soort. Het wil het grote publiek in een warme sfeer laten deelnemen aan evenementen van topkwaliteit met internationaal vermaarde artiesten.

Gedurende drie weekends in de maand maart worden, op verschillende tijdstippen, concerten, spektakels, master classes en ateliers geprogrammeerd. De 4de Editie zal plaatshebben van 15 tot 30 maart 2019, met als thema: Échologie.

De geest van het festival: “Au coeur d’un village”

53 jaar geleden heeft Max van der Linden het eerste kunstenaarsparcours van België gecreëerd in Tourinnes-la-Grosse. Zijn oogmerk was een brug te scheppen tussen de rurale wereld en de kunst. Festival Max van der Linden zet vandaag zijn werk  voort door muzikale excellentie naar het hart van de dorpen Tourinnes-la- Grosse, Bevekom en Nodebais te halen. Een gemengd publiek op socio-cultureel gebied, Franstalig en Nederlandstalig, komt samen om met emoties geladen momenten te beleven. De concerten, spektakels, master classes en ateliers gaan door in de kerk Saint-Martin van Tourinnes-la-Grosse (romaanse kerk uit de Xe eeuw, geklasseerd als uitzonderlijk historisch monument en bekend voor haar akoestiek), en in het Théâtre des 4-mains in Bevekom.

“L’Excellence”

In 2019 heeft het festival het genoegen de volgende artiesten te ontvangen : L’Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Franck Braley, Lorenzo Gatto, Michel Lethiec, de Solisten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, Tatiana Samouil, Collectif Kahraba (Libanon), La Salamandre (Frankrijk), Nicolas Dupont, Luc Tooten, Marc Tooten evenals de artistiek directrice van het festival, Irina Lankova.

Inclusief

Toegankelijk voor een breed publiek, met democratische inkomtarieven (€18, €13 verlaagd tarief, ateliers €5). Ieder jaar wordt er ook een familiespektakel geprogrammeerd, evenals een concert voor de scholieren van de gemeente. Insluiting behelst ook kansarme mensen de kans te geven generale repetities bij te wonen.

Jonge solisten

Het Internationaal Muziekfestival Max van der Linden biedt tevens de gelegenheid aan jonge musici om voor een publiek te kunnen spelen. In 2019 zullen jonge solisten van de Muziekkapel Koningin Elisabeth een buitengewoon concert geven om dit bijzondere aspect van het festival verder te onderstrepen.

Didactiek

Elk jaar worden geleide bezoeken van de werken van Max van der Linden georganiseerd. In 2019 zal de projectie van een onuitgegeven film te zien zijn ter gelegenheid van de 20e verjaardag van zijn overlijden. Sinds 2018 houdt het Festival zich bezig met artistieke opvoeding, middels een pedagogisch scholenproject. Pedagogische ontmoetingen zullen worden georganiseerd in de scholen van de gemeente en er wordt een concert georganiseerd voor een publiek van meer dan 200 kinderen. Vanaf 2019 worden Master classes voor jonge musici georganiseerd, toegankelijk voor het publiek. De editie 2019 stelt, op 24 maart, een Aarde-atelier voor, na het spektakel ‘Géologie d’une fable’. Onder leiding van een ornitholoog kunnen geïnteresseerden op 17 maart om 6.43uur naar vogelgezang luisteren.

Multidisciplinair

Klassieke muziek is de basis van onze programmatie, maar een opening naar samenwerkingen met andere kunstvormen en andere muziekstijlen is voor ons heel belangrijk. In 2019 zullen de acteurs van het Collectif Kahraba tijdens het spektakel ‘Géologie d’une fable’ op het toneel met 80 kilo klei werken op de klanken van wereldmuziek. Voor het slotconcert op het thema Vuur zal het gezelschap La Salamandre (meesters van het vuur, Frankrijk), een poëtische creatie brengen voor en tijdens het concert.

Voor alle verdere info kunt u terecht op de website www.maxfestival.be/nl

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist