Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Recensie: "Dixit Dominus" in de Grand Manège te Namen

Het Festival Musical de Namur viert dit jaar inmiddels haar 60ste editie! Voor de opening van wat opnieuw belooft een niet te missen klassiek festival te worden, zette het Choeur de Chambre de Namur samen met de Capella Mediterranea onder de bezielende leiding van Leonardo García Alarcón, in de Grand Manège in Namen een onvergetelijk concert neer. Op het programma stonden het majestueuze Dixit Dominus van Georg Friedrich Händel en de nog nooit eerder uitgevoerde Messa a 9 voci, concertat con stromenti van Giovanni Paolo Colonna. Het was een avond vol muzikale pracht en glorie, die het publiek in vervoering bracht. Barok muziek op haar best.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Het was trouwens een bijzonder dag voor Leonardo García Alarcón. Eerder op de dag werd hij door de burgemeester van Namen officieel benoemd tot internationaal ambassadeur van de stad, als erkenning voor zijn jarenlange gepassioneerde inzet voor de klassieke muziek in Namen. Mede onder zijn leiding groeiden het Choeur de Chambre de Namur en de Capella Mediterranea uit tot internationaal gerenommeerde ensembles, die buiten Namen onder meer ook al in het Paleis van Versailles te gast waren. Bij zijn eerste verschijning op het podium werd García Alarcón dan ook met een uitbundig applaus ontvangen, wat de toon zette voor de rest van de avond.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

De uitvoering van Händels Dixit Dominus was ronduit subliem. Het Choeur de Chambre de Namur liet met zijn precieze articulatie en rijke klankkleur horen waarom zij tot de top van de kamerkoren behoren. De Capella Mediterranea speelde met verfijning en passie, waarbij García Alarcón’s directie zorgde voor een perfecte balans tussen koor en orkest. De vurige energie en de dramatische dynamiek van het stuk werden meesterlijk overgebracht, waardoor de luisteraars volledig werden meegesleept in Händels muzikale wereld.

Na een korte pauze werd het publiek getrakteerd op de Messa a 9 voci van Giovanni Paolo Colonna. Hoewel Colonna tegenwoordig minder bekend is, werd zijn werk door de musici tot leven gewekt op een manier die recht deed aan de pracht van de barokmuziek. De complexiteit en rijkdom van Colonna’s compositie werden door het ensemble met grote precisie en emotie uitgevoerd. De solisten schitterden in hun partijen en de samenzang van de stemmen en instrumenten was een feest voor het oor.

Het concert eindigde met een staande ovatie, een welverdiende erkenning van de indrukwekkende prestaties van de avond. Als toegift werd het Quoniam tu solus uit Colonna’s Messa opnieuw uitgevoerd, een prachtig slotakkoord dat het publiek opnieuw deed opveren voor een tweede staande ovatie.

Leonardo García Alarcón en zijn musici hebben met deze uitvoering een onvergetelijke avond bezorgd aan iedereen die aanwezig was in de Grand Manège. De benoeming tot internationaal ambassadeur van Namen lijkt meer dan verdiend; zijn toewijding aan de muziek en de stad werd op deze avond glansrijk gevierd.

  • WAT: Dixit Dominus
  • WIE: Choeur de Chambre de Namur en Capella Mediterranea, olv. Leonardo García Alarcón. Solisten: - Elizaveta Sveshnikova, Mariana Flores (soprano) - Paul-Antoine Benos Dijan (contra-tenor) - Valerio Contaldo (tenor) - André Morsch (bas)
  • WAAR: Grand-Manège, Namen
  • WANNEER: 6 juni 2024
  • Website: Dixit Dominus
  • FOTO'S: © Choeur de Chambre de Namur

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende