Dirigent Philippe Herreweghe viert 75 jaar

Dirigent Herreweghe 75 jaar: Feestelijke Hohe Messe op 24 april a.s. in Het Concertgebouw

Op 2 mei a.s. wordt de beroemde Vlaamse dirigent Philippe Herreweghe 75 jaar. Dit wordt in Nederland gevierd met een feestelijke uitvoering van Bach’s Hohe Messe op 24 april a.s. in de Grote Zaal van Het Concertgebouw.

Philippe Herreweghe en Collegium Vocale Gent

Philippe Herreweghe studeerde aan het Conservatorium van Gent en richtte in 1970 (in 2020 was het 50-jarig jubileum) Collegium Vocale Gent op, dat zich oorspronkelijk toelegde op de werken van J.S. Bach (die een rode draad zou blijven in het repertoire). Herreweghe heeft ook geneeskunde gestudeerd en specialiseerde zich in de psychiatrie. Collegium Vocale Gent, onlosmakelijk verbonden met Philippe Herreweghe, behoort vanaf de oprichting de wereldberoemde barokensembles. Begonnen als koor, heeft het ook een orkestgedeelte.

Philippe Herreweghe behoort tot de meest aansprekende dirigenten van zijn generatie en is vaak onderscheiden. Zo werd hij, samen met Collegium Vocale Gent in 1993 Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen, kreeg hij in 1997 een eredoctoraat aan de KU Leuven, werd hij 2000 in de adelstand verheven, ontving hij in 2014 de KLARA-Carrière prijs en in 2020 de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste.

Hohe Messe

De Hohe Messe behoort tot de fraaiste en bekendste vocale werken van J.S. Bach. Bach zelf vond dat in dit werk al het beste van hem was ‘gebundeld’. Bach heeft deze ‘hoogmis’ niet in één keer gecomponeerd. De losse misdelen werden in diverse jaren gecomponeerd, het “Credo” bijvoorbeeld in 1732 en het “Agnus Dei” in 1739. Overigens was het in de tijd van Bach niet ongebruikelijk dat zowel bij protestanten als katholieken missen werden uitgevoerd. De uitvoering van 24 april a.s. kenmerkt zich door een grote mate van transparantie door het relatief kleine koor. Omwille van de eenheid van het werk, wordt de Hohe Messe uitgevoerd zonder pauze.

Programma

J.S. Bach – Mis in b (‘Hohe Messe’)
Koor en Orkest van Collegium Vocale Gent | Philippe Herreweghe, dirigent
Miriam Feuersinger, sopraan I | Margot Oitzinger, sopraan II | Alex Potter, countertenor
Guy Cutting, tenor | Peter Kooij, bas

Op de website www.vocaalbarok.nl/hm staan informatie en reserveringsmogelijkheden (met kortingscode voor € 10,-)

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist