Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De museumtuinen van Museum Hof van Busleyden ondergaan komend jaar een ingrijpende verandering. Voor het ontwerp, dat een gelaagd, hedendaags antwoord wil bieden op de renaissancetuin, tekent landschaps- en tuinarchitect Ronald van der Hilst, bekend van de Hortus Conclusus in Antwerpen. Beeldend kunstenaar Berlinde De Bruyckere staat in voor de artistieke invulling. 

Aan de herinrichting van de tuin ging historisch onderzoek vooraf naar hoe de tuinen er tijdens het leven van Hiëronymus van Busleyden moeten uitgezien hebben. Het gaat om de grote museumtuin aan de Sint-Janstraat en de twee kleinere binnentuinen aan de Frederik de Merodestraat. Odile De Bruyn deed het historisch onderzoek, de Antwerpse landschaps- en tuinarchitect Ronald van der Hilst staat in voor het ontwerp en de uitwerking. Hij stelde een team samen met onder meer hedendaags kunstenaar Berlinde De Bruyckere, die het artistieke luik in handen neemt.

Met transformatie van de tuinen wil het museum vooral een groene plek creëren waarin de museumbezoeker in alle rust het stadspaleis kan ontdekken, maar ook de buurtbewoner even kan uitblazen of deelnemers kunnen genieten van concerten en evenementen. Speciaal voor scholen en kinderen komt er ook een educatief paviljoen in een van de tuinen. De heraanleg wordt gerealiseerd met relancemiddelen die Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir heeft toegekend via Toerisme Vlaanderen.

© Sophie Nuytten – Museum Hof van Busleyden
© Sophie Nuytten – Museum Hof van Busleyden

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: “Met de herinrichting van de museumtuinen van het Museum Hof van Busleyden tot renaissancistische tuinen komen belangrijke ankerpunten binnen mijn beleid samen: de herwaardering van een historische plek met een ziel, de interpretatie van ons erfgoed door een belangrijke hedendaagse meester en de synergie tussen erfgoed, kunst, natuur en toerisme. Dit wordt een toonbeeld van evenwichtig en kwalitatief toerisme waarbij bewoners, bezoekers uit binnen- en buitenland, ondernemers en de plek zelf welvaren bij dit groene rustpunt.”

Björn Siffer, Mechels schepen van Cultuur: “De historische tuinen verbinden niet alleen het museum met de andere Bourgondische parels in Mechelen, maar zijn ook een belangrijke schakel in de groene gordel die de grote natuurgebieden buiten de stad linkt. Het museum wil zo een vertrekpunt en een eindpunt zijn voor bezoekers en voor de bewoners van de stad. Met het weelderige groen en het artistieke concept rekenen trouwens ook op internationale toeristen met een voorliefde voor historische tuinen.”

Kristl Strubbe, directeur van Museum Hof van Busleyden, voegt toe: “Dankzij de genereuze steun van 600.000 euro via Toerisme Vlaanderen kunnen we een nieuwe groene oase in het hart van de stad creëren. In het nieuwe natuurinclusieve ontwerp is rekening gehouden met een verkoelend effect, met onder meer waterpartijen en meer schaduw. Deze tuinen zullen fungeren als ontmoetingsplek voor verschillende doelgroepen maar zullen ook een “thuis” worden voor alle Mechelaars.”

Ronald van der Hilst: “Samen met mijn team kijk ik er enorm naar uit om dit schitterende stadspaleis uit de renaissance weer echte tuinen te kunnen geven. Een betere handreiking dan de unieke museumcollectie Besloten Hofjes kun je niet dromen om tuinen te ontwerpen voor deze plek. Het thema van de Hortus Conclusus (hortus – tuin, conclusus – omsloten) – fascineert me al jaren omdat het de bron van de tuinarchitectuur is.”

Tegen de heropening van het museum begin 2024 zouden de nieuwe tuinen klaar zijn.