Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!
Het Midsummer Mozartiade festival keert terug naar hartje Brussel voor zijn 8e editie, van 17 tot 23 juni 2024, met als hoogtepunt de opera Mitridate, re di Ponto in het Théâtre Royal des Galeries.
Na het succes van Die Zauberflöte afgelopen zomer presenteert het Midsummer Mozartiade festival deze zomer de opera Mitridate, re di Ponto in het Théâtre Royal des Galeries. Mozarts eerste opera seria, geschreven op 14-jarige leeftijd, was een groot succes toen deze in 1770 in Milaan in première ging. Dit vroege meesterwerk zet een krachtig en aangrijpend familiedrama op muziek dat zich afspeelt te midden van geopolitieke conflicten in een regio die nu bekend staat als de Krim. Deze nieuwe productie staat onder leiding van regisseur Eric Gobin en dirigent Thibaut Lenaerts aan het roer van het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië. Het is ook de eerste hedendaagse productie waarin twee jonge mannen, een sopranist en een countertenor, de rollen van de rivaliserende broers vertolken, oorspronkelijk geschreven voor castrati.
Nog steeds in het Théâtre Royal des Galeries is het tweede hoogtepunt van het festival het concert Missa Brevis, een project van de opkomende dirigent Gabriel Hollander. Op het programma staan korte missen van Mozart, Haydn en, met een hedendaagse twist, de Belgische componist Fabian Fiorini.
Om de deuren voor zoveel mogelijk mensen te openen, stelt het festival ook verschillende gratis evenementen voor op emblematische locaties in het stadscentrum. Van serenades in de Koningsgalerij tot lezingen in het Maison CFC op het nabijgelegen Martelarenplein en een 100%-Händel concert in de Onze-Lieve-Vrouw van Finisterraekerk in de Nieuwstraat.
In juli gaat de productie Mitridate, re di Ponto op tournee naar het Théâtre Royal in Bergen tijdens het Festival au Carré en vervolgens naar de Grand Manège in Namen tijdens het Festival musical de Namur.
Sinds 2016 organiseert Amadeus & Co vzw het Midsummer Mozartiade festival met als hoofddoel opera, oorspronkelijk een populaire kunstvorm, opnieuw toegankelijk te maken voor iedereen. Het festival dient daarbij als een essentiële springplank voor opkomend lyrisch talent uit binnen- en buitenland.