Martijn Dendievel, ‘associate conductor’ bij Symfonieorkest Vlaanderen

Martijn Dendievel ging in het voorjaar 2018 van start als assistent-dirigent bij Symfonieorkest Vlaanderen. Vanaf seizoen 2023–24 zal Dendievel zijn assistentschap bij het orkest verder zetten als ‘associate conductor’. Tijdens die periode zal hij zich toeleggen op het oeuvre van Dvořák. Van 13 t/m 19 januari 2022 dirigeert hij A New World als eerste zelfstandige productie met het orkest. 

Het orkest biedt Martijn Dendievel sinds 2018 de kans om te leren en te groeien, ervaring op te bouwen en zich de uiteenlopende aspecten van het dirigentschap eigen te maken. Als ‘associate conductor’ blijft Dendievel verantwoordelijk voor enkele projecten rond talentontwikkeling, waaronder het jeugdorkest SOV Young. Daarnaast neemt hij vanaf seizoen 2023–24 drie opeenvolgende seizoenen een concertproductie voor zijn rekening met als uitgangspunt het symfonische oeuvre van Antonín Dvořák.

Martijn Dendievel gooit al langer hoge ogen, ook internationaal. Onder zijn belangrijkste recente verwezenlijkingen horen: winnaar van ons Goudens Label Debuut (2020), winnaar Deutscher Dirigentenpreis van de Duitse Muziekraad (2021); eerste prijs Conductors’ Academy georganiseerd door het Tonhalle- Orchester Zürich en Paavo Järvi (2021); plaatsing voor de International Conducting Competition Rotterdam (vindt plaats in 2022). Begin 2022 maakte hij bekend aan te sluiten bij het internationaal gerenommeerde agentschap IMG Artists.

Van 13 t/m 19 januari 2022 dirigeert Martijn Dendievel A New World, de eerste officiële productie voor Symfonieorkest Vlaanderen die hij zelfstandig leidt. Hij doet dat in het gezelschap van Nederlandse stervioliste Rosanne Philippens in Concertgebouw Brugge, Muziekcentrum De Bijloke Gent, DE SINGEL Antwerpen en Stadsschouwburg Kortrijk. Op het programma staat Dvořáks 9e symfonie samen met werken van Korngold en Janssens.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: