Concert Kamerkoor Maastricht in Forum Julianum

Klassiek & Architectuur

Met Klassiek & Architectuur brengt Orfeoproducties en het Vlaams Architectuurinstituut twee hedendaagse kunstbelevingen samen. 4 bijzondere gebouwen of sites met een vernieuwende architecturale waarde worden in de kijker gezet en vormen het decor voor een hedendaags klassiek concert.

De aangezochte ensembles hebben de locatie bezocht en hebben een programma samengesteld in functie van de akoestische kwaliteiten en de uitstraling van het gebouw.

Na de faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen te Gent en het Stedelijk Lyceum Topspsort te Wilrijk vindt het derde concert in de reeks plaats in het Forum Julianum te Tongeren. De architect Amandus VanQuaille presenteert er zijn bekroond architectuurproject en er heeft een tentoonstelling plaats over deze zeilstructuur.

Vervolgens brengt het Kamerkoor Maastricht er het programma ‘Songs for a better world’.

met vocale muziek van Barber-Tulev-Copland-Gjielo-Lauridsen enz.

Waar & wanneer

27 oktober 2019, Forum Julianum, Clarissenstraat 41, Tongeren,

15 uur: toelichting door de architect Amandus Van Quaille

15.30 uur: concert door het Kamerkoor Maastricht o.l.v. Ludo Claesen

Tickets

€ 16, bij CC De Velinx of per e-mail tickets@develinx.be, tel. +32 (0)12 80 00 40


Het project Forum Julianum

Letterlijk balancerend tussen kunst, design en architectuur, op zoek naar de grenzen van materialen, statisch ontwerp en adequate vormen, strekt deze zeilsculptuur zijn enorme vleugels uit als een dynamische vogel of draak boven de binnenplaats van het voormalige klooster in Tongeren (België).

Een grote vrije overspanning van 37m x 37 wordt ondersteund door 3 vliegende masten van elk 17 meter hoog, balancerend op roestvrijstalen draden. Geen mast raakt de grond om de vrije ruimte op de binnenplaats te behouden. Een ‘snavel’ springt naar de vijver en eenzame boom op de binnenplaats. Vanwege het dramatische sculpturale effect van dit membraan noemt de architect zijn realisatie “zeilsculptuur”. Onder de grijze en vaak donkere hemel van de lage landen als België, moet de architectuur zo doorzichtig mogelijk zijn.

Architect Amandus VanQuaille (Nomad Concept)

De architectuur-visie van Nomad Concept is ontstaan vanuit een jarenlang onderzoek van de bestaande nomadische cultuur  in de Himalaya. Het oeroude gedachtengoed van nomadische architectuur wordt geherinterpreteerd binnen het hedendaags westers leefpatroon.

Mensen willen vandaag meer mobiel en gevarieerd wonen of werken, terwijl de architectuur van de 21ste eeuw zich hieraan niet heeft aangepast. Onze steden zijn de facto geen vaste woonplaatsen meer, maar hubs waar mensen tijdelijk verblijf en plezier zoeken. De  architectuur en stedenbouw zou zich beter aan de mensen moeten aanpassen en hun verlangens van mobiliteit en bewegingsvrijheid moeten ondersteunen.

Tentoonstelling over zeilstructuur

Van 9 oktober tot 31 oktober heeft in het Forum Julianum (Shopping Center Julianus) een tentoonstelling plaats met foto’s, schetsen en een maquette van het project. Tevens wordt een video getoond over de installatie van de zeilstructuur. De informatie is voor iedereen gratis te bekijken.


Volgend concert in de serie ‘Klassiek en Architectuur’

Zondag 17 november 2019 in de Abdij Roosenberg te Waasmunster van architect Hans Van der Laan met concert door het Goeyvaerts Strijktrio


Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: