Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Teodor Currentzis lanceert eigen label ‘Theta’ in samenwerking met Outhere Music

De wereldberoemde dirigent Teodor Currentzis heeft een nieuw platenlabel opgericht: Theta. Dit label, dat is vernoemd naar de Griekse letter Θ, weerspiegelt de Griekse roots van Currentzis en vormt het platform voor de ambitieuze opnames van zijn diverse muzikale projecten. Het eerste ensemble dat op dit label verschijnt, is Utopia, een revolutionair orkest en koor dat uitmunt in zowel klassieke als hedendaagse muziek.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Theta is echter meer dan zomaar een nieuw platenlabel; het is een artistiek en visionair project dat de grenzen van de traditionele muziekproductie wil verleggen. Met Theta wil Currentzis een utopische visie realiseren waarin muziek, kunst en technologie samensmelten tot een nieuwe standaard van perfectie en spiritualiteit. De naam ‘Utopia’ voor zijn ensemble is dan ook geen toeval, maar een bewuste keuze om de aspiratie naar het ideale en het onbereikbare te benadrukken.

Utopia: een orkest van wereldklasse

Het Utopia Koor en Orkest is een unieke verzameling van enkele honderden topmusici uit tientallen landen, waaronder Japan, Brazilië, Denemarken en Turkije. Deze uitzonderlijke musici zijn stuk voor stuk concertmeesters en solisten van wereldfaam, afkomstig uit de grootste en meest prestigieuze orkesten. Onder leiding van Currentzis komen ze samen om, met de grootste toewijding en precisie, een ongeëvenaard muzikaal niveau te bereiken.

Sinds hun oprichting in oktober 2022 heeft Utopia al zes verschillende programma’s uitgevoerd in enkele van de meest prestigieuze concertzalen ter wereld, zoals de Berlijnse Philharmonie, de Elbphilharmonie in Hamburg, de Philharmonie Luxembourg, het Megaron in Athene, het Wiener Konzerthaus, MÜPA Boedapest en de Santa Cecilia Hall in Rome. Ook worden ze regelmatig uitgenodigd voor het Salzburger Festspiele, een van de belangrijkste muziekfestivals ter wereld.

Een nieuwe visie op muziekproductie

Teodor Currentzis staat bekend om zijn onconventionele en diepgaande benadering van muziek. Zijn aanpak is gebaseerd op een intensieve studie van de oorspronkelijke bedoelingen van de componist, waarbij hij traditionele interpretaties durft uit te dagen en nieuwe inzichten biedt. Elke opname is voor hem een uitgebreid onderzoeksproject dat maanden of zelfs jaren kan duren. Het resultaat is een unieke, handgemaakte opname die de luisteraar een totaal nieuwe beleving biedt.

In het Funkhaus Berlin, een historische en akoestisch perfectie nastrevende locatie, werkt Currentzis met zijn team van musici, geluidstechnici, akoestisch ontwerpers en beeldend kunstenaars aan deze opnames. Hier, in een sfeer van experiment en creatie, ontstaan opnames die niet louter als commerciële producten worden gezien, maar als kunstwerken die een hogere muzikale en spirituele ervaring nastreven. “Theta is onze strategie voor een nieuwe utopie,” legt Currentzis uit. “Een toevluchtsoord waar de diepgaande visies van musici, beeldend kunstenaars, geluidstechnici en andere visionairs samenkomen om de grenzen van muziek te herdefiniëren.”

Samenwerking met Outhere Music

Theta opereert onafhankelijk, maar werkt nauw samen met Outhere Music, een gerenommeerde Europese muziekuitgeverij. Outhere Music zal verantwoordelijk zijn voor zowel de fysieke als digitale distributie van Theta’s opnames. Charles Adriaenssen, president van Outhere Music, is enthousiast over deze samenwerking. “Ik ken en bewonder Teodor al lange tijd,” zegt hij. “Hij bracht zijn eerste drie opnames in de jaren 2010 bij Outhere uit, waaronder een gedenkwaardig Requiem van Mozart. Toen hij me vroeg om met hem samen te werken aan dit nieuwe muzikale avontuur, stemde ik onmiddellijk toe. Teodor is een van de meest interessante en visionaire musici van onze tijd, en ik ben ervan overtuigd dat Theta een belangrijke bijdrage zal leveren aan de muziekwereld.”

Toekomstplannen en eerste releases

De eerste releases op het Theta-label staan gepland voor 2025 en omvatten Bruckners Symfonie nr. 9 en Mahlers Symfonie nr. 3. Deze opnames zijn het resultaat van uitgebreide sessies in het Funkhaus Berlin, waar het orkest zijn creatieve residentie heeft. Om de lancering van het label te vieren en de 200e verjaardag van Bruckners geboorte op 4 september 2024 te markeren, zal Theta op 30 augustus het Scherzo uit Bruckners Symfonie nr. 9 exclusief uitbrengen op Apple Music.

Daarnaast zal Theta in de komende maanden nog meer verrassingen onthullen, waaronder samenwerkingen met prominente hedendaagse kunstenaars voor de visuele presentatie van de releases. De eerste daarvan zal zijn met de vooraanstaande Franse kunstenaar Philippe Parreno.

Teodor Currentzis en zijn label Theta beloven de muziekwereld te verrassen met opnames die de conventies doorbreken en de luisteraar een ongeëvenaarde ervaring bieden. Met Theta betreedt Currentzis een nieuw muzikaal tijdperk, waarin perfectie, spiritualiteit en innovatie centraal staan.

  • FOTO'S: © Utopia Press office.

Nieuwsbrief

Meer Lezen