Vroege muziek in MUSICA AETERNA

In het Willaert-concert van Dionysus!Now van vrijdag 27 mei in Gent, was er een belangrijk persoon uit Portugal aanwezig. De heer João Chambers, programmator bij de Portugese radio ANTENA 2, was speciaal overgekomen. Hij verzorgt op de radio een programma vroege muziek, een wekelijkse uitzending van telkens twee uur onder de titel MUSICA AETERNA. Hij vertelde dat hij in oktober a.s. twee uitzendingen van elk twee uur over Adriaen Willaert en Dionysus!Now zal uitwerken.

MUSICA AETERNA is een heel degelijk programma, ook hier bekend. Het wordt iedere zondagnamiddag van 17u tot 19u (onze tijd) uitgezonden en het wordt de zaterdag daarop herhaald van 13u tot 15u (onze tijd).
De uitzending bijv. van zondag 29 mei heeft als thema ”De val van Constantinopel in 1453 – deel II”  Eerst horen we O très piteulx de tout espoir fontaine van Guillaume Dufay (1397? – 1474) door Jordi Savall. Ook nog religieuze werken van Dufay, afgewisseld met Byzantijnse liturgische muziek. 
Op zondag 22 mei, heruitgezonden op zat. 28 mei, was het onderwerp: “De val van Constantinopel – deel I”. In dat deel horen we ook verschillende nummers van Guillaume Dufay gezongen door de Cappella Romana. Verder ook fragmenten uit de Byzantijnse liturgie. 
De werken worden degelijk uitgelegd, met veel muziek en slechts korte teksten. Gelukkig, want we begrijpen het Portugees niet.

Alle voorbije uitzendingen kunnen via internet nog steeds beluisterd worden. Het zijn er reeds 556!
Tien jaar geleden, 15 dec. 2012, was er een programma gewijd aan Adriaen Willaert, bij de 450ste verjaardag van zijn overlijden. We horen in die uitzending o.m. opnamen uit de prachtige cd met Willaerts’ Mariavespers door de Capilla Flamenca o.l.v. Dirk Snellings.

Arnold Loose, namens de Adriaen Willaert Stichting, Roeselare

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist