Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Volksoper Wien: König Karotte en Der Zauberer von Oz

Wanneer de hele stad zich opmaakt om Kerstmis te vieren en het Nieuwe Jaar te verwelkomen mogen de Weense operatheaters zeker niet achterblijven. In de Staatsoper staan Bohème en Hänsel und Gretel op de affiche in afwachting van Die Fledermaus de traditionele titel voor oudejaarsavond en nieuwjaarsdag.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

De Weense Volksoper die zijn trouw publiek een gevarieerd repertoire uit opera, operette en musical in het Duits aanbiedt, kan kiezen uit zijn rijk aanbod. Om de 200ste verjaardag van Jacques Offenbach te vieren heeft de Volksoper Le Roi Carotte, hier natuurlijk König Karotte uitgekozen, in een vertaling van het libretto van Victorien Sardou door Jean Abel en gepresenteerd met boventiteling van het gezongen nummers.

De Volksoper heeft de opvoering, die bij de creatie ongeveer zes uur duurde, tot iets meer dan drie uur gereduceerd, maar heeft alle scènes bewaard van de avonturen van Koning Fridolin de Krokodine, op zoek naar een echtgenote, maar tegengewerkt door de heks Kalebasse die zijn rivaal Koning Karotte produceert.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Na een hele reeks avonturen en reizen door de tijd, zal Fridolin, geholpen door de goede geest Robin, zijn troon terug krijgen en Rosée-du-Soir kunnen trouwen. Koning Karotte, die moet naar de moestuin terugkeren!

De regisseur Matthias Davids, bijgestaan door Mathias Fischer-Dieskau (decor en projecties), Susanne Hubrich (kostuums), Kari Farkas (choreografie) en Michael Grundner (licht) heeft een uiterst kleurrijk spektakel gecreëerd, eerder Oostenrijks-Duits dan Frans, maar over het algemeen bijzonder levendig. De verwijzingen naar de actuele Oostenrijkse politieke situatie werden duidelijk erg gesmaakt door het lokale publiek!

Guido Mancusi leidde de opvoering met vaste hand, goed gevolgd door het orkest van de Volksoper en nam de extra ensembles (kinderkoor, toneelmuziek)  zonder problemen in het geheel op. De koren engageerden zich ten volle in de vele, gevarieerde scènes, getooid in de meest fantasierijke kostuums en ondersteunden het uitgebreide solisten-ensemble in hun vele avonturen. Uit de indrukwekkende bezetting zijn beslist te vermelden: Mirko Roschkowski die uitstekend gestalte gaf aan de jonge koning Fridolin XXIV, gewiekst en sympathiek en zong met een aangename, frisse tenor , Amira Elmadfa als zijn goede geest Robin, met warme, expressieve stem, Johanna Arrouas een charmante maar vastberaden Rosée-du-Soir met een frisse sopraan, Anja-Nina Bahrman, een pittoreske Cunégonde, Sung-Keun Park een hilarische König Carotte en Christian Graf als venijnige heks Kalebasse.

Een spektakel van een heel ander genre was “Der Zauberer von Oz”, een bewerking voor de Volksoper van de musical van Harold Arlen en E.Y. Harburg en van de bekende film, samen met een versie gemaakt voor de Royal Shakespeare Company en aangepast voor de Volksoper door Henry Mason en Helene Sommer. Voor het eerst opgevoerd in 2014, komt deze versie van “The wizard of Oz” in een Duitse versie van Klaus Eidam, terug op de affiche voor de eindejaars-periode.

Kinderen en jongeren vulden de zaal van de Volksoper en namen vol geestdrift deel aan de avonturen van Dorothy die beslist met haar hondje Toto het huis van haar tante in Kansas te verlaten. Op haar weg ontmoet ze vreemde gezellen zoals een vogelverschrikker, een leeuw en een man uit blik en beleeft met hen heel wat avonturen.

De enscenering van Henry Mason, het decor en de kostuums van Jan Meier, de choreografie van Francesca Aboser en de video-beelden schiepen de gewenste atmosfeer. Het jonge publiek reageerde spontaan en vooral Christian Graf als de boze heks van het westen  maakte grote indruk. De andere leden van het ensemble presenteerden een levendig en boeiend spektakel, goed ondersteund door het orkest van de Volksoper gedirigeerd door Wolfram-Maria Märtig.


  • WAT: Opera ‘König Karotte’ van Jacques Offenbach, libretto Victorien Sardou vertaald door Jean Abel en musical Der Zauberer von Oz van Harold Arlen en E.Y. Harburg, aangepast door Henry Mason en Helene Sommer, Duitse versie door Klaus Eidam
  • WIE: König Karotte Dirigent: Guido Mancusi; regie: Matthias Davids; decor en projecties: Mathias Fischer-Dieskau; kostuums: Susanne Hubrich; choreografie: Kari Farkas; licht: Michael Grundner – stemmen: Mirko Roschkowski, Amira Elmadfa, Johanna Arrouas, Anja-Nina Bahrman, Sung-Keun Park, Christian Graf – Der Zauberer von Oz: dirigent: Wolfram-Maria Märtig; enscenering: Henry Mason; decor en de kostuums: Jan Meier; choreografie en video: Francesca Aboser. Voor beide opvoeringen: Orkest en koor van de Volksoper Wien
  • WAAR & WANNEER: Volksoper Wien, Wenen, 16 en 18 december 2019
  • Beelden: © Volksoper Wien

     

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende