Verslag concert Severin von Eckardstein

Afgezien van het verplichte mondmasker en de nauwkeurig uitgevoerde controle van het vaccincertificaat, leek corona die avond niet te bestaan in Brussel. Na bijna twee jaar van culturele rouw kon het piano-minnende publiek eindelijk weer plaatsnemen in de zachte zetels van het Brusselse conservatorium. In de nieuwe reeks van de Brussels Chopin Days werd het eerste concert verzorgd door niemand minder dan Severin von Eckardstein.

Het palmares van von Eckardstein en zijn reeds afgelegde parcours spreken voor zich. Zo werkte hij onder meer met topdirigenten als Valery Gergiev, Philippe Herreweghe, Lothar Zagrosek en Marek Janowski. Hij trad op in de meest gerenommeerde muziektempels over de hele wereld en won enkele prestigieuze prijzen, waaronder die van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2003.

Op vrijdagavond 8 oktober liet hij het publiek genieten van de twee nocturnes uit het opus 27 en een door de componist Carl Reinecke gemaakt arrangement van de trage beweging uit Chopins eerste pianoconcerto. De verstilde en gedragen uitvoering van von Eckardstein zorgden ervoor dat het publiek het afwezige orkest op geen enkel moment miste. Daarna volgden de al even indrukwekkend uitgevoerde polonaise opus 26, no. 1, de bekende tweede ballade, opus 38, en de mazurka opus 17, nummer 4. Het hoogtepunt en slot van deze reeds duizelingwekkende reeks werd gevormd door Chopins derde pianosonate, waarin von Eckardstein de talloze stemmingswisselingen met evenveel gemak en virtuositeit wist te verklanken.

Het publiek was zo overdonderd door dit unieke pianotalent dat het von Eckardstein tot zesmaal toe terug op het podium riep. In ruil hiervoor kregen de aanwezigen twee alweer schitterend uitgevoerde bisnummers, waaronder een mazurka van Chopin.

Na deze hoogstaande opening van een nieuwe reeks Brussels Chopin Days kijkt iedereen reikhalzend uit naar het vervolg. Het tweede concert wordt verzorgd door de gerenommeerde Rus Alexander Romanovsky, die het publiek op 4 november 2021 om 20 uur onderdompelt in weer andere werken uit het Chopin-universum.


  • WAT: concert Severin von Eckardstein i.k.v. de Brussels Chopin Days
  • WIE: Severin von Eckardstein (piano)
  • WAAR: Koninklijk Conservatorium Brussel
  • WANNEER: vrijdag 8 oktober 2021

tekst: Margaux Edeling

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: