Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Uitreiking Gouden Labels 2017-18 – Verslag

Zondag 17 juni was de stad Geel niet alleen het centrum van het land voor jonge lopers die de stad doorkruisten, het was ook het centrum van de klassieke muziek. De publieksbanken in het CC De Werft raakten goed gevuld voor de Uitreiking Gouden Labels, het jaarlijkse evenement van Klassiek Centraal.

Sinds juni 2009 reikt Klassiek Centraal tijdens een viering de Gouden Labels uit. Het zijn de prijzen voor de klassieke muziek in meerdere categorieën. De eerste categorie is CD/DVD (max. 10 prijzen), de twee categorie omvat boek en podium waarbij opera, ballet, symfonische muziek, kamermuziek en anderen in aan bod kunnen komen, beperkt tot vijf Gouden Labels. Categorie drie is meer gericht naar personen en organisaties hun opmerkelijke verdiensten. Dit jaar stonden hierbij festival, project, jong talent en carrière in de kijker.

15 laureaten van de 20 kwamen uit binnen- en buitenland om hun prijs in ontvangst te nemen. Een prestatie op zich want het is niet eenvoudig om mensen met een drukke concertagenda samen te brengen voor dergelijk evenement. Enkele afwezigen stuurden nog een videoboodschap met een dankwoord en zo waren ze virtueel ook van de partij.

Katelijne Boon (Klara) praatte de viering rijk gestoffeerd vlot aan elkaar met vriendelijkheid en bescheidenheid, alle aandacht ging zo voor de volle 100% naar de laureaten.

Bernard Fierens Gevaert, nazaat van de bouwheer van het Brusselse koninklijk conservatorium en Raadgever Klassiek Muziek voor de Franstalige Gemeenschap (een functie die, onbegrijpelijk, niet bestaat in Vlaanderen) sprak een soms pakkende feestrede uit. Vooral de aandacht die Klassiek Centraal geeft aan jong en / of onbekend talent dat behoort tot de wereldklasse werd door hem benadrukt. Ook dankte hij uitdrukkelijk Ludwig Van Mechelen, stichter van Klassiek Centraal en initiatiefnemer van het ‘Gouden Label’ met de woorden: “Moest Klassiek Centraal niet bestaan, dan moest het nu uitgevonden worden”.

Het feest werd muzikaal en met dans opgeluisterd door enkele laureaten van een Gouden Label en aanstormend talent. Componist Piet Swert schreef als ‘toemaatje’ een werk voor klarinet en hobo. Roeland Hendrikx (Gouden Lable Carrière) speelde met Swert (Gouden Label CD) dit werk dat zeer veel bijval genoot van het publiek. De 13-jarige pianist Steven Kleeven, eerste laureaat van de Cantabilewedstrijd 2018, speelde solo een ballade van Chopin en nadien nog een werk van Poulenc voor piano en klarinet, samen met Roeland Hendrikx.

De 16-jarige topmusicus Balder Dendievel bracht samen met zijn moeder een werk voor hobo en piano. Later tijdens het verloop van de viering mocht hij uit handen van ‘Ome Willem’ (Edwin Rutten) het Gouden Label Jong Talent in ontvangst nemen.

De Israëlische mandolinespeler Alon Sariel (Gouden Label CD) bracht niet alleen een solowerk ten gehore, hij begeleidde ook Ugo Mattheo De Keyser, een 12-jarige balletdanser met een zelden gezien talent. Samen met Mees Pardoen en Lena Van Hout (die op enkele uurtjes de dansen instudeerde nadat twee dagen voor de uitreiking Arwen Verbesselt geblesseerd werd) dansten ze om werk van Piets Swerts, gespeeld door ondermeer Roeland Hendrikx. Lena Van Hout danste een pakkend mooie solo op muziek van Telemann.

De Geelse burgemeester Vera Celis sloot de viering af met een zeer gemeend dankwoord aan Klassiek Centraal voor de organisatie en met alle lof voor de terechte laureaten. Meteen nodigde ze Klassiek Centraal uit om de Uitreiking Gouden Labels nog opnieuw in haar stad te organiseren. We geven u fijntjes mee dat ook de stad Mechelen de deuren wil openen om Klassiek Centraal te ontvangen om in juni 2019 10 Jaar Gouden Labels te vieren. Het wordt touwtrekken.

De volledige lijst Gouden Labels kunt u hier bekijken en een volledig fotoverslag vindt u hier.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende