Barbara Hannigan Dance with me: Zingen en swingen

Wie in november 2021 het geluk had Barbara Hannigan nog eens mee te maken als Lulu in de Koninklijke Muntschouwburg, weet wat een veelzijdige en getalenteerde artieste deze vrouw is. Maar dat ze ook wil schitteren in onvervalste ballroom-dansmuziek is toch een verrassing, en wat voor een! Wals, tango, rumba, quick-step, het passeert allemaal de revue in schitterende bewerkingen voor het Ludwig Orchestra en het Berlage Saxophone Quartet.

Van bij het eerste nummer, het heerlijke “Moonlight Serenade” van Glenn Miller, is Hannigan een en al sensualiteit uiteraard zonder verloochening van haar coloratuurvaardigheid als klassieke zangeres. Een combinatie die haar vertolking meteen dat tikkeltje speciaal maakt. In Kurt Weills tango “Youkali” speelt ze met haar hoge sopraantonen, die het variété-stuk als het ware op een hoger artistiek niveau tillen, zonder hautain te willen zijn. Genieten van de dansmuziek blijft de hoofdzaak. In “Fluffy Ruffles” bespeelt ze haar stem als een tapdanseres. In Copacabana van Barry Manilow waan je je zo op een strand in Rio, waarbij Lucienne Renaudin Vary een knappe trompetsolo speelt. De Engelse wals “Je veux t’aimer” van Robert Stolz biedt even een adempauze. Dan gaan we weer van quick-step naar rumba tot jive, via de evergreen uit “My fair lady”, “I could have danced all night”, die Barbara Hannigan toch een aparte klank geeft. Voor een heimwee-toets zorgt de trage dans van Edward Elgar “Salut d’amour” als slotnummer van de cd.

Het Ludwig Orchestra speelt als de beste big band uit de Roaring twenties.Een schijfje vol muziek waar je vrolijk van wordt en nauwelijks op je stoel kan blijven zitten. Laat dat nu ook de bedoeling zijn van Peppie Wiersma, de artistiek directeur van het Ludwig Orchestra: “Our intention for “Dance with me” is that it isn’t only an album to draw people to our live performances, but also for people to dance to, with their friends at home.”

De cd bevestigt ook dat Barbara Hannigan niet alleen een buitenbeentje is in de operawereld, maar vooral een muzikale duizendpoot die niet schuw is van twintigste-eeuwse muziek. Dat bewees ze ook al met een van haar vorige cd’s Crazy Girl Crazy een combinatie van Luciano Berio, Alban Berg en George Gershwin. (Alpha Classics 293 verschenen in 2017). Wie dat live wil vaststellen kan in DeSingel op 17 maart een concert bijwonen, waarop ze de creatie brengt van liederen op teksten van Emily Dickinson voor haar gecomponeerd door John Zorn. Een wereldpremière in DeSingel.

WAT: Dance with me

WIE: Barbara Hannigan [sopraan], Lucienne Renaudin Vary [trompet], Berlage Saxophone Quartet, Ludwig Orchestra

UITGAVE: Alpha Classics ALPHA790

BESTELLEN: JPC

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC