Martijn Dendievel en zijn broers zijn voor Klassiek Centraal geen onbekenden. Balder kreeg als jongste laureaat (16) ons Gouden Label Jong Talent en Martijn nomineerden we voor zijn onvergetelijke debuut in het Concertgebouw Amsterdam met het Gouden Label Debuut. De internationale podia: Martijn betreedt ze meer dan de nationale. Hij is intussen Mijnheer Zelden Thuis want zijn carrière draait op volle toeren. Bij een van de gelegenheden, nog in het begin van zijn loopbaan als dirigent, zei ik telkens zijn naam viel: “Let op, hij wordt wereldberoemd”. Daar blijf ik bij en het wordt stilaan bevestigd. Ja Martijn, aan jou zei ik dat ook, weet je nog? Je lachte het weg, weet je nog? …
De Ultima-cultuurprijs Muziek 2024 (de prestigieuze Vlaamse Cultuurprijs uitgereikt in 2025), daar kon Martijn Dendievel niet aan ontsnappen. Hij is meer dan terecht winnaar. De officiële uitreiking is op 22 mei in Den Oven in Boom.
Er komt een tijd dat hij aan een of ander wereldvermaard toporkest voor x-aantal jaren aan de leiding zal staan. De Muziek verdient zo een musicus op dat zeldzaam hoge niveau. Er zijn nooit genoeg musici van zijn kaliber. Martijn, zijn broers en welja, de ouders die alle stimulansen gaven, verdienen dat elke Vlaming met trots de naam Dendievel uitspreekt. Wie was het die ooit zei: “Vlaanderen zendt zijn zonen uit”? In het geval van Martijn en de hele muzikale clan Dendievel is dat meer dan waarheid.
Beste Martijn, meer dan hartelijk gefeliciteerd !
Motivatietekst Ultima Muziek 2024: Martijn Dendievel
De jury draagt Martijn Dendievel voor als laureaat voor de Ultima Muziek 2024.
De uit Brugge afkomstige Martijn Dendievel is een telg van een bijzonder muzikale familie. Op jonge leeftijd ging hij studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waarna hij toegelaten werd in de befaamde klas van dirigent Nicolas Pasquet aan het Franz Liszt Conservatorium in Weimar. In 2021 won hij – nog tijdens zijn studies – de prestigieuze ‘Deutscher Dirigentenpreis’. Daarna volgde zijn internationale doorbraak.
Ondertussen is Martijn een rijzende ster, actief in zowel binnen- als buitenland, met in 2024 de aanstelling als chef-dirigent van de Hofer Symphoniker in Duitsland alsook de benoeming tot nieuwe chef-dirigent van Symfonieorkest Vlaanderen waar hij Kristiina Poska zal opvolgen vanaf januari 2026. Naast deze twee vaste benoemingen is Martijn een veelgevraagd gastdirigent en boekte hij de voorbije jaren successen met gerenommeerde buitenlandse orkesten zoals het Concertgebouworkest, het London Symphony Orchestra, het WDR Sinfonieorchester Köln, het Gürzenich Orchester Köln, de Staatskapelle Weimar, de Bamberger Symphoniker en het Orchestra del Teatro Communale Bologna. In eigen land stond hij voor het Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic en het Belgian National Orchestra.
De jury looft het indrukwekkende parcours dat Martijn momenteel loopt. Zijn muzikale interesse is breed, zijn lezing van zowel het grote repertoire als nieuwe muziek getuigt van intense diepgang. Hij stelt daarbij met grote regelmaat de gevestigde canon in vraag, met de ontdekking of herontdekking van zelden uitgevoerde muziek in thematische concertprogramma’s die vaak een creatieve verademing zijn in het aanbod van de symfonische orkesten. Naast zijn werk als dirigent is hij een vurig verdediger én pleitbezorger van nieuwe muziek, alsook van jong talent in Vlaanderen. In zijn functie als ‘associate conductor’ van Symfonieorkest Vlaanderen (SOV) zet hij zich al jaren in voor het begeleiden en coachen van jonge componisten (o.a. in het kader van de SOV Composers’ Academy) en is hij dirigent van het jeugdorkest SOV Young. Martijn laat zich niet verblinden door zijn internationale successen en blijft inzetten op de ontwikkeling van de klassieke muziek en de muzikanten in Vlaanderen. Hij levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan de dynamiek van de klassieke muziek in Vlaanderen én ver daarbuiten.
Quote
De jury looft het indrukwekkende parcours dat Martijn momenteel loopt. Zijn muzikale interesse is breed, zijn lezing van zowel het grote repertoire als nieuwe muziek getuigt van intense diepgang. Hij levert daarmee een aanzienlijke bijdrage aan de dynamiek van de klassieke muziek in Vlaanderen én ver daarbuiten.