Josephine B.

Josephine B, Fakkeltheater Antwerpen

Gouden Label Karoline Kamosi, beter bekend als hiphopster en R&B-artieste Leki, VJ bij TMF en  radiopresentator bij StuBru en MNM, heeft nog méér pijlen op haar boog. Momenteel schittert ze in de musicalrevue: ‘Josephine B’. Is dit haar eerste rol,  meteen een hoofdrol, het is net of ze haar hele leven al op een podium staat. 

Gouden Label Karoline Kamosi, beter bekend als hiphopster en R&B-artieste Leki, VJ bij TMF en  radiopresentator bij StuBru en MNM, heeft nog méér pijlen op haar boog. Momenteel schittert ze in de musicalrevue: ‘Josephine B’. Is dit haar eerste rol,  meteen een hoofdrol, het is net of ze haar hele leven al op een podium staat.

Het turbulente leven van de zwarte Josephine Baker inspireerde scenarioschrijvers Franck Van Laecke en Allard Blom. Sam Verhoeven componeerde de muziek. Regie: Martin Michel die kiest voor een sobere enscenering. “Josephine B.” is een musicalrevue geproduceerd door Judas Theaterproducties. Josephine Baker zag het leven als dochter van een wasvrouw uit St. Louis. Ze kende in haar jeugd bittere armoede, totdat zij begin jaren ’20 haar debuut maakte op Broadway in de show ‘Shuffle Along’. Door haar komisch talent werd zij de publiekslieveling. De grote doorbraak beleeft ze in Parijs met haar wulpse dansact in enkel een bananenrokje. Het scenario toont de vele facetten van deze iconische vedette en legendarische vrouw. Haar verzetsdaden tijdens W.O.II, haar confrontatie met rassendiscriminatie, de tientallen weeskinderen die ze een warme thuis heeft gegeven, haar amoureuze affaires, podiumbeest…  Stof te over om mee aan de slag te gaan. Een geëmancipeerde vrouw avant la lettre die al min of meer in de vergetelheid is geraakt. Haar vechtlust voor gelijkwaardigheid in een wereld die nog altijd bol staat separatisme dwingt respect af. Niet alles over haar leven is evenwel geweten. Er zijn een paar nevelige vlekken. De auteurs namen de vrijheid om bepaalde dingen in te vullen en dat zorgde voor een mooie spanningsboog.

Dat Judasproducties bij Leki ging aankloppen om de rol van Josephine Baker te vertolken was een strategische zet. Al was er veel overtuigingskracht voor nodig om haar over de streep te krijgen. Geen haar op haar hoofd dat er aan dacht te gaan acteren! Het was de ideale keuze. Deze jonge vrouw profileert zich als een allround artieste. Ze is de verrassing van de avond. Haar inleving is bij wijlen huiveringwekkend omdat ze een identificatie met haar personage heeft. Karoline Kamosi komt uit twee culturen: haar vader is zwart, haar moeder blank. Ze groeide op in België. Als ambassadrice van Vredesleilenden trok ze een paar jaar geleden naar Congo. De confrontatie was heftig. Een eyeopener. Die levenservaring zie je ook gereflecteerd in haar rol.

Het is fascinerend om haar bezig te zien. Alhoewel niet gekozen werd voor de expliciete reconstructie van de dansstijl van Josephine Baker zie je ze soms toch flitsmatig bezig, zoals in de Danse Sauvage, zinnelijk en erotisch. Voor het overgrote deel vult Karoline Kamosi de rol in op haar eigenste onnavolgbare manier. Ze kan heel snel schakelen. In een van de lijfliedjes van Josephine Baker ‘J’ai deux amours: mon pays en Paris” zie je haar meerdere geestelijke salto’s maken. Eerst toont ze geen interesse en verveling, vervolgens maakt ze er een gekke bedoening van om uiteindelijk met subtiliteit en nuancering te ontroeren. Karoline Kamosi bespeelt alle registers: intensiteit, breekbaarheid, nu eens hard en spits en dan weer charmant en verrassend. Op het toppunt van haar roem in Parijs keert Josephine Baker op aandringen van haar manager terug naar Amerika voor een tournee. De kloof tussen Amerika en Europa was in de helft van vorige eeuw nog groot op het gebied van rassendiscriminatie. In hotels is ze als zwarte niet welkom. Dame Baker liet zich niet afschepen. Je gelooft wat Karoline Kamosi als Josephine B. zegt en zingt.

Ze wordt omringd door zes heren die hun sporen in de musicalwereld verdienden: Jan Schepens, Alexander Metselaar, Hein Gerrits, Guy Van Damme, Laurenz Hoorelbeke en Dieter Spileers. Je voelt, deze groep heeft vertrouwen in elkaar en dan kunnen acteurs soms diep gaan. Een aardig geolied samenspel met alles erop en eraan van bananenrokje, tot pluimen en mooie toiletten  komt in alle beweeglijkheid voor het voetlicht. Een sterke cast in een eigentijdse musicalrevue én hommage aan een straffe madam. Hypersensueel en begeerlijk, een vrouw zonder het juk van de kuisheidsgordel, wat haar later zuur opbreekt. Moeder worden was haar innigste betrachting. Een venerische aandoening dwarsboomde die wens. Ze bleef evenwel niet bij de pakken zitten en adopteerde een rist kinderen zonder onderscheid van kleur, cultuur of religie. Wat er bovenuit springt is het exotische, sprankelende, hartverwarmende en expressieve spel én zang, want een zingende mens is completer dan een sprekende mens,  van Karoline Kamosi, alias Leki. Haar naturel en inlevingsvermogen verdient zonder meer een Gouden Label. Deze voorstelling van Judasproducties bezit genoeg voltage om het publiek van begin tot einde onder stroom te zetten.

 

Josephine B, Karoline Kamosi, Leki

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist