Wolfgang Amadeus Mozart meets Ella

Het knisperde weer van de energie in het theatercafé van het Fakkeltheater. Net zoals performers op de bühne als kameleons van het ene personage in het andere veranderen, ademt deze ruimte telkens een andere sfeer in een synthese van kamermuziek tot jazzclub. Drie performers Tutu Puoane, Lissa Meyvis en Ewout Pierreux laten de vonken over en weer springen met een rijk en divers aanbod van jazz getinte liederen. 

Het solo pad van Tutu Puoane oogt bijzonder fraai. Deze knappe Zuid-Afrikaanse lady wordt omschreven als “one of the most exciting voices in the international jazz scene”. Ze incorporeert een Tutu-mix van Afrikaanse, Europese en Amerikaanse tradities. Master klassieke zang, Lissa Meyvis, exploreert ook graag andere genres. Pianist Ewout Pierreux is hun briljante begeleider met een eigen manier van pianospelen. Het drietal puzzelde met liefde een aantrekkelijk programma in elkaar. Ze ontsluiten de deur naar een klankwereld vol raffinement met zowel intimistische als exuberante passages.

Gastvrouw zijn is een kunst. Met een muziekje erbij wordt het levenskunst. Lissa Meyvis opent met de standaard Over The Rainbow in een hommage aan de betreurde Jack van Poll, ook wel eens de papa van de Antwerpse jazzscène genoemd, en waarmee het voor Tutu en Lissa allemaal begon. Over The Rainbow werd in 1939 voor het eerst gezongen door de jonge Judy Garland in de film The Wizard of Oz. In 2001 werd het uit een lijst van 365 songs, die de Amerikaanse platenindustrie had opgesteld, verkozen tot het beste lied van de 20ste eeuw. Meyvis brengt deze song zeer fragiel en matuur. Ze puurt deze klassieker uit. Een zangeres die het vermogen heeft, zonder melig te worden, om het publiek binnen te lokken in de intimiteit van een lied. Om de link met Mozart en de operawereld concreet te maken brengt ze vervolgens een aria uit de opera Porgy and Bess, “I Loves You Porgy”, van George Gershwin. Bess is bang dat ze Porgy’s liefde voorgoed zal verliezen. Instrumentalist en vocalist absorberen de gevoelsthematiek en weten de zoete pijn in klank om te toveren. Net zoals in de oerklassieker Danny Boy, old Irish air, bewerkt door Fred. E. Weatherly. 

Dan is het de beurt aan eregaste Tutu Puoane die meteen het publiek inpakt met de song When We Love naar een gedicht van haar landgenoot Lebogang Mashile.Met haar begeleider, Ewout Pierreux, tevens haar echtgenoot, zingt ze de sterren van de hemel. Daarna Mountain Shade, een zeer bekende Zuid-Afrikaanse compositie van de veel te vroeg gestorven pianist Moses Molelekwa, letterlijk een legende in Zuid-Afrika en lyrics geschreven door de recent overleden zangeres Sibongili Khumalo, die door Tutu wordt beschouwd als haar muzikale mama. Er volgt ook een liefdevol liedje over hun inmiddels 16-jarige dochter Mpho. Ewout Pierreux componeerde de muziek tijdens Tutu’s zwangerschap en Tutu voorzag het later van tekst. Niet gespeend van humor zorgt ze met charisma in enkele korte interventies voor vlotte overgangen. Tutu Puoane is niet alleen een klassiek opgeleide zangeres maar daarnaast een natuurtalent. Haar vocale flexibiliteit en groot bereik dwingt respect en bewondering af, brengt het publiek in vervoering. Net zoals Ella Fitzgerald, “Queen of Jazz”, is ze een kei in scatzang (een vocale jazz improvisatie). Samen met haar man zit ze in een explosieve creativiteit. Zijn briljante techniek, gevoel voor harmonie en gave voor het creëren van vitale melodieën maken het tot een feest voor het oor.

Het jongste repertoire van het duo Tutu Puoane en Ewout Pierreux is hoofdzakelijk gebaseerd op poëzie van Lebogang, een zeer grote dame in Zuid-Afrika. Ze legt de vinger op ongelijkheid en onrecht. Na de pauze brengt Tutu met haar expressieve stemgeluid het lied Us (Tutu Puoane / Ewout Pierreux – een original uit 2011 en openingsnummer van Tutu’s album Breathe), vervolgens Dawn (Tutu Puoane / Ewout Pierreux – gebaseerd op het gedicht This Morning), From the Outside in (Tutu Puoane / Ewout Pierreux – gebaseerd op het gedicht Inside Outsider) en tenslotte Together (Tutu Puoane / Ewout Pierreux – gebaseerd op het gedicht You and I). Drie gedichten op rij van de hand van Lebogang Mashile, de stem des volks. Ze handelen over roots, de ongelijkheid tussen wit en zwart. Over machthebbers en onmacht voelen. Liedjes vol pijn en sprankels geluk, in een draaimolen van verzet en levenswijsheid. De dichteres opent ook perspectieven. Tutu zingt over een nieuw maatschappijmodel waar goede kwaliteiten het overnemen, liefde, geduld, hoop. Ze legt haar ziel in woordeloze vocalen van hoog naar laag. Stemacrobatiek die gelijk staat met de moeilijkste en veeleisendste aria’s uit het operarepertoire. Samen met haar man én toetsenist zit ze in een bubbel. Ze vullen elkaar naadloos aan in onwaarschijnlijk gave improvisatievaardigheden. 

Lissa Meyvis sluit aan met het pittige I Love A Piano van Irving Berlin. De discrete hofmakerij voor de piano én de pianist weet ze op haar onnavolgbaar ondeugende, schalkse, mimetische manier in te kleuren. 

Als afsluiter een duet, het succesliedje Dicht bij mij van Bart Peeters en Tutu Puoane van enkele jaren terug, 2014 om precies te zijn, waarbij Lissa de partij van Bart Peeters overneemt. 

Tutu Puoane, Ewout Pierreux en Lissa Meyvis, een trio om van te snoepen. Wolfgang Amadeus Mozart meets Ella, een hoogmis van muzikaal divertimento met jazz in de hoofdrol. 


WIE: Tutu Puoane, Ewout Pierreux en Lissa Meyvis
WAT: Wolfgang Amadeus Mozart meets Ella | Fakkeltheater, in de reeks Bellissima 
MUZIEK: Harold Alden, George Gershwin, Irving Berlin, E. Weatherly, Tutu Puoane, Ewout Pierreux, Moses Molelekwa, Lebogang Mashile, Sibongili Khumalo
WAAR: Fakkeltheater
WANNEER: zondag 12 februari – 11u

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: