Wege zu Hildegard von Bingen

Hildegard von Bingen (1098-1179) – heilige, mystica, dichteres, componiste en polymath. Zij was een van de grote vrouwelijke figuren van de Middeleeuwen, was kloosterstichtster en abdis. Haar kennis, haar geschriften en vooral haar composities hebben in onze moderne tijd opnieuw grote belangstelling gevonden. Het Christophorus label heeft in de laatste vier decennia verschillende CD’s uitgebracht met de gezangen van de Heilige Hildegard en presenteert ze nu verzameld als een 5-CD box set. 

De oudste opname werd gemaakt door de Hamburgse oude muziekspecialiste Helga Weber en haar ensemble in 1980; het is waarschijnlijk de vroegste opname van muziek van Hildegard von Bingen ooit gemaakt. Zij worden vergezeld door twee producties van het ensemble für frühe musik augsburg, dat een van de vroegst gerenommeerde ensembles voor middeleeuwse muziek is. Ook Sabine Lutzenberger maakte deel uit van dit ensemble, dat vandaag de dag gerust kan worden omschreven als de meest ervaren zangeres van Hildegards gezangen. In haar opname uit 2013 met haar eigen ensemble Per-Sonat maakt ze haar grote kennis voelbaar in een zeer intieme interpretatie. Het ensemble Estampie combineert in hun “Hommage aan Hildegard” middeleeuwse muziek met modern muziektheater en elementen uit de pop in een “cross over”. Centraal staan Hildegards bespiegelingen en muziek over de vier elementen.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Laatste berichten