Waldo Geuns met Spaanse vertelsels

**** Piano is het instrument dat Waldo Geuns bespeelt om u over zijn zielenroerselen zonder woorden te vertellen. Met woorden doet hij het ook en dan bespeelt hij het toetsenklavier van de computer om de muzikaliteit in woorden om te zetten. Lees en luister mee.

Spaanse vertelsels te boek

Sta me toe over het boekje ‘Spaanse vertelsels’ te starten. Je leest erin hoe sterk Waldo Geuns werd aangegrepen door Enrique Granados zijn (piano)werken. Hij voert de lezer mee door het leven en het dramatische einde van Granados op deze wereld. In details ga ik niet, die lees je in het vlot geschreven verhaal dat ik geen vertelsel wil noemen, wel een vertelling. Want dat is wat Waldo doet, vertellen met liefde en passie over een componist die hem als een eerste lief diep raakte in zijn muzikale hart.

Het 5-delig werk ‘Goyescas’ is door Geuns per deel mooi omschreven en zoals de auteur werd geïnspireerd om verhalend, of zeg vertellend, te gaan filosoferen om zo tekst en muziek samen te brengen, zo was Granados in de ban van de Spaanse hofschilder Goya. De vijf delen, ballades eigenlijk, zijn telkens het verhaal van een schilderij van Goya dat Granados in muziek omgezet heeft. Dit alles samen leidde tot de inspiratie van Waldo Geuns hoe hij moest interpreteren en niet alleen dat, hij schreef ook een compositie waar de CD mee opent, die helemaal in dezelfde sfeer geschreven is. Je mag het voor mijn part het zesde deel van de Goyescas noemen, Geuns zijn Amor a prima vista, jaja, de liefde op het eerste zicht. En nu moet u het boekje lezen en nadien de cd beluisteren, of doe het omgekeerd of samen. Doe zoals je het beste uitkomt.

Spaande vertelsels op cd

Mocht je de cd zonder kijken opzetten, dan zou je niet doorhebben dat het eerste werk niet van Enrique Granados is. En wees verzekerd, het is bijzonder moeilijk om zo in de huid van een ander te kruipen zodat je een meer dan gespecialiseerd kenner moet zijn om het meteen te merken. Geuns is Granados die op zijn beurt Goya is. Kijk maar naar de schilderijen, lees het boekje maar en hoor het dan in het spel van Waldo Geuns. Het is één verlengd geheel. Plaats daarbij de vriendelijke beleefdheid die de pianist uitstraalt en je hebt hem of hij heeft jou helemaal te pakken. De Steinway vertaalt het Spaanse karakter, met Vlaamse invloed – toch niet te ontkennen hoe Spaans Waldo Geuns ook wordt – en doet je wegdromen. Het wordt geen interpretatie met flamenco-inslag, gelukkig maar want dat gebeurt met het uitvoeren van Spaans werk veel te veel, maar een zacht spel met lichte en feilloze toets. Een platonische liefdesuiting is het.

Welja, het boekje én de cd kunnen ook een Amor a prima vista zijn. Waarom heb ik nu ineens goesting om naar Spanje te reizen?


  • WAT: Cuentos de Amor – Enrique Granados: Goyescas – Los majos enamorados / Waldo Geuns: Amor a primera vista
  • WIE: Waldo Geuns, piano
  • UITGEVER: Antarctica Records, 2018, Myrizaal Gent, mastering door Steven Maes – Motor Music Mastering AR 007

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC