Voyage in Time

“A very special Voyage In Time in which you are all invited to take part.”  
– Enrico Pieranunzi & Jasper Somsen

Pure jazz albums, dat waren de afgelopen drie albums waar Pieranunzi en Somsen op te horen waren. Nu komen ze samen op hun tweede album voor Challenge Records, na Common View (2020). Dit keer betreft het een bijzondere opname, anders dan voorheen zowel qua line-up als materiaal.

Voyage in Time is een suite voor piano en contrabas in negen delen gebaseerd op een vrije interpretatie van de danssuites die typerend zijn voor de barok. Degene die Pieranunzi en Somsen associëren met jazz zullen verrast worden door titels zoals ‘Menuet, Courante en  Pavane. Maar wie deze musici beter kent zal hun gedeelde voorliefde voor klassieke muziek niet onbekend zijn.

De suite, gecomponeerd door Jasper Somsen, weerspiegelen deze liefde voor klassieke muziek en combineert klassieke vormen met een meer open geïmproviseerde aanpak. Zo zijn de delen ‘Pavane’ en ‘Finale’ een ode aan Gabriel Fauré. Het resultaat is een soort reis heen en weer tussen de muzikale talen van deze tijd en van vroeger. 

Enrico Pieranunzi geldt internationaal als één van de meest vooraanstaande, briljantste jazz pianisten in de Europese jazzscene.  De pianist/componist/arrangeur bracht meer dan 70 albums uit onder zijn eigen naam, van solo piano, duo, trio tot quintet. Pieranunzi schreef meer dan 300 composities die hij over de hele wereld speelde op prestigieuze internationale festivals zoals van Montreal, Rio de Janeiro, Tokyo en Kopenhagen. Hij werd door Musica Jazz magazine drie keer uitgeroepen tot Artist of the Year (1989, 2003 en 2008) en won de Franse Django d’Or als beste Europese musicus. In 2014 kreeg hij de Duitse Echo Jazz Award uitgereikt als “Best International Keyboard Artist”.

Contrabassist/componist/producer Jasper Somsen werkte samen met vele grote namen uit de internationale jazzscene waaronder Peter Erskine, Lynne Arriale, Joey Calderazzo, Bob Sheppard, Jeff Ballard, Seamus Blake, Kendrick Scott en Gabriele Mirabassi. Somsen speelt over de hele wereld en is op meer dan 40 albums te horen. Hij bracht zeven albums uit op Challenge Records waaronder de komende release: John Helliwell – Jasper Somsen feat. Hans Vroomans & Marcel Serierse “Don’t Ever Leave Me” (November 2022). Daarnaast produceerde Jasper Somsen ook de laatste albums van Bob Sheppard, Lynne Arriale en Jean-Michel Pilc voor Challenge Records. Sinds 2021 doceert hij aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten, Arnhem (NL).

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: