Voca Me Hildegard von Bingen, liederen en visioenen

Hildegard von Bingen, bijgenaamd ‘de Sibille van de Rijn’ was een Duitse benedictijnse abdis. Geboren in 1098 was ze het tiende kind van een adellijke familie te Bernersheim in Duitsland. Op haar achtste werd ze voor haar opvoeding overgedragen aan Jutta Von Sponheim, abdis van het nonnenklooster te Disibodenberg en mentor.

Op haar vijftiende legde ze al haar geloften af. Als Jutta sterft neemt ze de leiding van de vrouwengemeenschap over en wordt abdis. Als gecultiveerde vrouw met en eigen mening kwam ze in aanvaring met Kuno van Disibodenberg, abt van het benedictijnenklooster en stichtte een zelfstandig vrouwenklooster op de Rupertsberg in Bingen. Ze was van jongs af helderziende. Een boeiende vrouw met mystieke trekjes die zich ontpopte tot één van de meest invloedrijke vrouwen uit de twaalfde eeuw. Bij leven al verafgood door de kleinen en geconsulteerd door de groten. Ze bereikte, voor die tijd, de uitzonderlijk hoge leeftijd van 81 jaar.

Vandaag is ze vooral bekend om haar visioenen over de samenhang van de kosmos en haar uitgebreide briefwisseling met beroemde personen. Haar geschriften blijven inspireren, zijn onsterfelijk. Wat deze dame in haar leven heeft bijeen geschreven én gecomponeerd is ronduit indrukwekkend. Als mystica stond ze toch met beide voeten stevig verankerd op de aarde. Ze pende geen geëxalteerde, wollige teksten neer, wel vrij gedurfde verwoordingen, lyrisch en zinnelijk in een synthese van subtiliteit en schoonheid.

Het koor van de Sint-Romboutskathedraal is akoestisch de ideale keuze om het gezelschap VocaMe te ontvangen. Dit ensemble bestaat uit vier talentrijke zangeressen: Sigrid Hausen (voice in residence) en Petra Noskaiová, mezzosopranen; Gerlinde Sämann en Sarah M. Newman, sopranen; onder leiding en met medewerking van Michael Popp. Hij verdiepte zich al meerdere decennia in oude muziek. Hij begeleidt de dames afwisselend op vedel, santoor en luit.

Door de klankkleur leunen de stemmen prachtig tegen elkaar aan of tillen elkaar op in een subtiele klankalchemie. Er zijn ritmisch complexe passages maar alle liederen worden vlot en technisch perfect geprojecteerd. In de uitvoering ontstaat een vederlichte dynamiek door verandering van opstelling, geraffineerd in de eenvoud. Tijdens de opvoering dwaalt je blik al eens rond. De zang is rijk en intens gekleurd als de splendide glasramen. Hemelse muziek, verbonden met de navel van de wereld.

VocaMe, prachtige zang van een opgewekte sereniteit, getuigend van een vredevolle lofzang op het leven.


  • WAT: Hildergard von Bingen: Liederen en visioenen
  • WIE: VocaMe (Sigrid Hausen en Petra Noskaiová, mezzosopranen; Gerlinde Sämann en Sarah M. Newman, sopranen; onder leiding en met medewerking van Michael Popp
  • WAAR & WANNEER: Mechelen, Sint-Romboutskathedraal, 26 april 2018

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist