Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

In augustus 2022 debuteerde het nieuw opgerichte Ensemble Gloriosus twee succesvolle concerten in Montréal te Frankrijk. Op 3 september ’22 gaf het in Gent het Vlaamse debuutconcert dat op latere datum zal te beluisteren en bekijken zijn op de cultuurzender StingrayBrava.

Over Ensemble Gloriosus

Als vocaal en instrumentaal muziekgezelschap specialiseert het kersverse Ensemble Gloriosus zich in barokmuziek die weinig bekend is bij het publiek. Het gezelschap bestaat uit professionele zangers en musici die zich een gemeenschappelijk doel vooropgesteld hebben: vergeten en soms miskende sacrale muziek uit de barok in ere herstellen en nieuw leven inblazen.

Samen met artistiek leider Patrick Debrabandere streven zowel vocalisten als instrumentisten ernaar om de muziek een nieuwe dynamiek en verfrissende klankkleur te geven zonder afbreuk te doen aan het oeuvre van de meester-componisten van weleer en de grootsheid van hun oeuvre. Ensemble Gloriosus gaat voor pure emotionele expressie en diepgang en wil verbondenheid creëren tussen de uitvoerders en het publiek. Musiceren en muziek beleven wordt zo een feest, net zoals de meesters het met hun lofzangen en cantates voor ogen hadden.

Concreet kijk- en luistermateriaal komt uit de live captatie van het presentatieconcert met dit gloednieuwe professionele Ensemble Gloriosus gegeven op 3 september 2022 in de OLV-Presentatiekerk te Gent. Op het YouTube kanaal staan enkele muzikaal te ontdekken parels. Hieronder vindt u twee voorbeelden.

De ambitie van dit nieuwe ensemble reikt heel ver

In augustus 2022 debuteerde het ensemble met twee verschillende programma’s in Montréal, Frankrijk tijdens het nieuwe festival ‘La Joyeuse Entrée’ waar het enthousiast werd onthaald.

Over de individuele programma’s

In augustus 2022 debuteerde het ensemble met twee verschillende programma’s in Montréal, Frankrijk tijdens het nieuwe festival ‘La Joyeuse Entrée’ waar het enthousiast werd onthaald.

1. Litanie en vesperpdienst van Johann Caspar Ferdinand Fischer

In 1701 verscheen in Augsburg een bundel vesperpsalmen van Johann Caspar Ferdinand Fischer (1656-1746). Patrick Debrabandere verdiepte zich in dit lijvige boekwerk en stelde een vesperdienst samen zoals die zeer waarschijnlijk weerklonk in het Zuid-Duitse Schlackenwerth, waar Fischer 25 jaar lang kapelmeester was.  De vesperdienst wordt ingeleid door twee litanieën en drie hymnen ter ere van de Maagd Maria.  Ze zijn afkomstig uit Fischers opus 5, dat in 1711 gepubliceerd werd.

https://www.youtube.com/watch?v=XpFmZ6_S3xA

2. O praise the Lord with One Consent van Georg Friedrich Händel

Dit anthem is deel van een ruimer programma dat de gemeenschappelijke muzikale kenmerken toont die in de verschillende nationaliteiten aanwezig waren. Zo illustreert het de compositorische verbondenheid tussen Duitsland, Italië en Engeland. (meer info op www.ensemblegloriosus.be)

https://www.youtube.com/watch?v=JsZk9gJDkuQ

Voor de concerten roept de organisatie steeds alle hens aan dek. Ensemble Gloriosus verzamelt (minimaal) tien professioneel gevormde zangers waaronder de solisten en het zeskoppige instrumentale ensemble.

Voor het programma rond Fischer wordt uitgebreid tot acht instrumentisten voor het anthem van Händel. Samen staan de musici klaar om enerzijds de vergeten meester uit de Duitse barok te doen herleven en anderzijds om de feestelijke lofzang van Händel alle eer aan te doen.


www.ensemblegloriosus.be

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.