Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Urbain Van Asch dirigeert nu de Engelenkoren

Urbain Van Asch, de koorwereld in Vlaanderen en zeker in Mechelen kent hem als geen ander. Hij viel op door zijn imposante figuur, maar vooral door zijn onophoudelijke actieve inzet voor het koorleven. Het is moeilijk een zingend Mechelaar te vinden die niet onder zijn leiding zong in een van de koren die hij leidde.

Zondag 4 november ruilde hij de wereldse koren voor deze der engelen. 84 jaar werd Urbain Van Asch, geboren in Mechelen op 30 juli 1939. Na het in 2021 heengaan van pastoor Bob Peeraer die het ooit zeer vermaarde Onze-Lieve-Vrouwekoor Mechelen oprichtte, zijn de bezielers van dat koor niet meer. Na Peeraer nam Van Asch de leiding van het koor over. Hij was ook een van de drijvende krachten achter de succesvolle Mechelse Liedertafel, het bloeiende koor CantusAmici en nog koren in de ruime omgeving van zijn stad, zijn muzikale Mechelen. Hij eerde de stad met de schitterende composities van mgr. Jules Van Nuffel in ere te houden. Hij stond mee in voor belangrijke opnames op LP en CD.

Urbain Van Asch zette zich in voor het ANZ en Koor & Stem. Zelfs voor het internationale koorleven was hij niet weg te denken als voorzitter van de Raad van Bestuur van de Europese Koorfederatie AGEC.

Hij schreef talrijke artikelen voor het in stand houden en verbeteren van het koorleven en stak zijn mening niet onder stoelen of banken. Alles stond altijd in het raam van en voor het welzijn van de koormuziek. Urbains muzikale leven begon als koorknaap van het ooit beroemde Sint-Romboutsknapenkoor (waar zijn die knapenkoren toch heen?) waar hij ‘de microbe’ te pakken kreeg.

Als dirigent richtte hij zijn aandacht niet alleen naar Van Nuffel, maar naar het grote, belangrijke repertoire van Vlaamse componisten naar het gregoriaans en de grote componisten in het wereldrepertoire. Met Urbain Van Asch verliest het Vlaamse koorleven een figuurlijke en letterlijke reus. Laat in dankbaar aandenken van zijn enorme inzet en prestaties wensen dat zijn erfenis niet verdwijnt in de schaduw der vergetelheid.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.