Tim Mariën: A Basement Suite

Tim Mariën “ontwortelt” onze luisterervaring, hij daagt ons als luisteraars uit. Door het gebruik van onconventionele muzikale stemmingen worden we vreemden in zijn muziek waar we ons toch thuis kunnen voelen. Mariën koestert weerbarstige klankmaterialiteit. De componist herstemt en reconstrueert instrumenten om ze unieke timbres en microtonale toonladders te laten spelen.

Dit portretalbum presenteert werken die Tim Mariën sinds 2001 heeft gecomponeerd en die zijn uitgevoerd door Tiptoe Company – in samenwerking met ChampdAction-, Ictus en Ensemble Temporum. De modulaire compositie A Basement Suite, waaraan het album zijn naam ontleent, nodigt ons uit in Tim Mariëns wonderkamer van klankideeën die even bevreemdend als aantrekkelijk is.

De componist aan het woord 

“Nu het album er is, ben ik er heel trots op. Het is een plaat die ik zou gekocht hebben toen ik zestien was!”

“Het eerste concert met enkele van mijn composities had ik zelf georganiseerd in een lokale jazzclub (Hnita Jazz Club in Heist-op-den-Berg).  Eén van de stukken op het programma was ‘Melissa’, waarin ik een oude akoestische gitaar bespeelde die ik had verbouwd tot een 16-snarig instrument.  Een gitarist die aanwezig was op het concert, bracht mij in contact met Tom Pauwels, gitarist en artistiek leider van Ictus.  Later heeft het ensemble een aantal uitvoeringen gebracht van ‘Melissa’.  Ook heb ik op vraag van Ictus een eigen interpretatie gegeven aan een aantal werken van de Amerikaanse componist Harry Partch.  In die periode (2010) schreef ik ‘Toeënwâs’, dat door Ictus werd opgenomen in Dada Studios in Schaarbeek.”

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: