Russian Piano|Forte

Jimin Oh-Havenith’s vierde album voor audite is gewijd aan kenmerkende meesterwerken van Russische pianomuziek, waaronder Moessorgski’s Schilderijententoonstelling en een selectie van etudes en preludes van Skrjabin en Rachmaninov, drie van de beroemdste Russische componisten van de negentiende en (vroeg) twintigste eeuw. Gepland lang voor Poetins oorlog in Oekraïne, staat deze uitgave nu als een baken voor de vaak aangetaste vrijheid van kunst.

Centraal staan de Schilderijententoonstelling van Modest Moessorgski uit 1874, die wereldberoemd werd in de orkestversie van Maurice Ravel, maar die ook nu nog een bijzondere creatieve en technische uitdaging vormt voor pianisten vanwege de behandeling van de piano. Oh-Havenith’s interpretatie toont het tonale en dramatische potentieel dat kan worden ontketend wanneer virtuositeit en programmatische visie worden samengebracht. Alexander Skrjabin en Sergei Rachmaninov, die als beroepscomponist-pianist legendarische faam verwierven, gingen in hun omvangrijke œuvres met zeer individuele middelen op deze weg voort. De door Oh-Havenith samengestelde selectie van Etudes en Préludes uit de jaren 1889-1910 getuigt niet alleen van een volmaakte beheersing van de mogelijkheden van de piano, maar zet ook de weg voort die Moesorgski met zijn Russische pianomuziek naar wereldfaam was ingeslagen.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: