Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Première openluchtmusical Titanic op Donkmeer

De reeks gaat van start met een heerlijke uitgangspositie, alle voorstellingen zijn van bij aanvang uitverkocht. De euforie was groot toen dit luxeschip ‘The Ship of Dreams’, een schip dat als onzinkbaar verklaard werd, begin vorige eeuw te water werd gelaten.

Iedereen kent inmiddels het rampscenario. De oceaanreus die op zijn maidentrip van Southampton naar New York, tegen een ijsberg vaart en met nagenoeg alle opvarenden naar de bodem van de oceaan zonk. Maar was de overmoed van de kapitein om zo dicht bij de ijsbergen te varen wel de ware toedracht! Tal van andere oorzaken hebben inmiddels de kop opgestoken. Méér en meer wint de theorie veld dat een brand aan boord, die reeds woedde bij de afvaart, de grote schuldige zou zijn. De wanden geraakten daardoor poreus. Wat een hoogmis moest worden voor de scheepvaart eindigde op 15 april 1912 in een rampscenario.

Amerikaanse blockbuster

Dit noodlottige einde inspireerde 85 jaar later filmregisseur James Cameron voor het draaien van een film met Leonardo DiCaprio en Kate Winslet in de hoofdrollen die geproduceerd werd door  20th Century Fox. Epische romantiek, drama én rampenfilm, het genre sprak een groot publiek aan. Destijds was het de duurste film ooit gemaakt. De gigantische productie was zowel bij critici als aan de kassa’s een succes en won elf Oscars.

‘Titanic, de musical’ ging in hetzelfde jaar, 1997, op Broadway in première. De productie hield het 800 voorstellingen vol. De muziek en liedteksten van Maurey Yeston en het script van Peter Stone wonnen samen een Academy Award, een Emy Award, een Oliver Award en drie Tony Awards.

Het Donkmeer wordt oceaan

Bij de naam van de Titanic is er meteen de associatie met een reuze schip, water en ijsbergen. Water is bij de locatie van het Donkmeer geen probleem, schip en ijsbergen!? Maar decorontwerpers en regisseurs zijn inventief.

In plaats van ijzig koud is het bij de première tropisch warm. Het decor, ontwerp Marnix Baert,  staat zoals gewoonlijk boven op het water gemonteerd. Het plan van de boot is op canvas centraal op het podium megagroot uitgetekend. Achter dit doek spelen zich verschillende scènes af: de chique eetzaal, rooksalon, de onderbuik van de boot, een overzicht van de gangen van de 1ste, 2de en 3de klasse bij de fatale aanvaring. Dit komt allemaal prachtig tot zijn recht. Côté jardin is de boeg van het schip met de stuurcabine en het hokje van de marconist, côté cour is de machinekamer. Die compositie wringt wat en de speelmogelijkheden zijn gering.

De kroniek van een aangekondigde fatale afloop

In Berlare zie je de uitbundige passagiers en bemanning,  professionele en amateuracteurs inschepen voor de Nederlandstalige versie van de Titanic. Het publiek beleeft de laatste dagen en uren van dit legendarische schip. Aan boord 1301 passagiers en 941 bemanningsleden. Een dwarsdoorsnee van de maatschappij passeert de revue. Van het gewone werkvolk op zoek naar de American dream tot de high society in prachtige toiletten. Dit gebeurt in een knappe mengeling van dynamische taferelen en bevroren beelden.  Het verhaal spitst zich toe op de architect van het schip (Nordin De Moor), de kapitein E.J. Smith (Ivan Pecnik), eigenlijk op pensioen, maar hij liet zich verleiden om de maidentrip van de Titanic op zijn naam te kunnen schrijven, en dan directeur  Bruce Ismay van de White Star Line (Peter Bulckaen).  Goele De Raedt vertolkt met zwier en humor Alice Bean, de vrouw en roddeltante die zich vergaapt aan de eerste klasse passagiers en bij dat selecte clubje wil horen. Dorian Liveyns trekt de rol van marconist naar zich toe en Line Ellegiers en Brecht Van Arnhem geven een verliefd koppeltje uit de derde klasse gestalte en zingen kunnen ze.

De directeur verliest zich in grootheidswaanzin en jut de kapitein constant op om sneller te varen, zodat de 6 dagen durende overtocht een grote krantenkop krijgt. Er wordt afwisselend ingezoomd hoe de verschillende klassen de tijd doorbrengen. Benedendeks bij de derde klasse  is het volks vermaak, tegenover de stijve aristocratie en upperclass die op hun wenken bediend worden door een schare bedienden. Een mooie partij is ook weggelegd voor Michiel De Meyer als stoker. Hij voelt aan dat deze ratrace nefast kan zijn en zingt in dode momenten zijn liefde uit voor zijn liefje aan wal. Ook voor hem is het een laatste trip. Hij staat voor het ultimatum, als hij op zee blijft zoekt ze een ander lief.

Effecten

De aanvaring met de ijsberg met een projectie van ijskristallen komt povertjes over, alsook de lauwe en gelaten reactie van de kapitein. Architect, directeur en kapitein proberen in een vlaag van onmacht het debacle in elkaars schoenen te schuiven.

Het water van het Donkmeer wordt door regisseur Tijl Dauwe goed uitgespeeld met de bootjes die enkele opvarenden van een gewisse dood redden. Overtuigend is dan weer de paniekscène op de achtersteven van de boot, een hellend vlak waarbij de laatste mensen aan boord zich vertwijfeld overal aan vastklampen, maar toch in het water belanden. Er zijn dan nog wat effecten met water, het ene al beter gelukt dan het andere.

Titanic is al bij al een mooi schouwspel, zowel scènografisch als qua muziek. Groeps- en soloscènes verlopen in een harmonieuze opbouw. Maar echt overtuigen doet het geheel niet. Een pluim voor het kamerorkest Chapelle de Lorraine, solisten en ensemble en Sam Verhoeven die als koorcoach optrad. Naast de voornoemde professionals leverde de figuratie prachtig werk.


  • WAT: Openluchtmusical Titanic
  • WIE: Muziek en liedteksten: Maury Yeston

Script: Peter Stone

Nederlandse vertaling: Daniël Cohen

Regisseur: Tijl Dauwe

Muzikale leiding: Geert Baetens

Decorontwerp: Marnik Baert

Choreografie en regie-assistentie: Ingrid Coppieters

Kledij: Inge Coleman en Annick Ringoot

Make-Up Artist: Ruth De Backer

Met een Vlaamse topcast:

Kapitein EJ Smith: Ivan Pecnik

Scheepdirecteur Bruce Ismay: Peter Bulckaen

Ontwerper Thomas Andrews: Nordin De Moor

Stoker Frederick Barret: Michiel De Meyer

Tweedeklaspassagier Alice Beane: Goele De Raedt

Derdeklaspassagier Kate MC Gowan: Line Ellegiers

Marconist Harold Bride: Dorian Liveyns

  • PRODUCTIE: FESTIVARIA – www.festivaria.eu
  • WAAR & WANNEER: 23 augustus 2019, Donkmeer, Berlare
  • FOTO’S: © Luk Monsaert

Details:

Titel:

  • Première openluchtmusical Titanic op Donkmeer

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website

– advertentie –

© 2025 klassiek-Centraal.be - Alle rechten voorbehouden.