De verrukkelijke nalatenschap van Philippe Boesmans

“Ik wil iets zoals Verdi’s laatste opera, iets komisch”. Het was onder vrienden, in Aix-en-Provence, dat Philippe Boesmans die idee lanceerde. Al vlug viel in hun gesprekken de naam van Georges Feydeau. En het werd een Franse vaudeville van hem, “On Purge bébé”. Samen met librettist Richard Brunel maakte Boesmans er een bijna Belgisch muzikale klucht van. Maar omwille van zijn ziekte kon Boesmanss zijn laatste werkstuk niet afmaken. Zijn keuze om het door oud leerling Benoît Mernier te laten finaliseren was voor Boesmans een evidente keuze. 

Het toneelstuk van Feydeau bevat drie centrale personages die overeenkomen met de archetypes van de opera: een sopraan, een tenor en een bariton, genoeg voor Boesmans om aan de slag te gaan en direct ook te beginnen met de orkestpartituur. 

En zo begint de enscenering van die komische opera en het siert de sobere regie van Richard Brunel : een zolderkamer waar het kleintje met koosnaam Bébé zachtjes ontwaakt, een moeder die kwaad langskomt om te inspecteren als Bébé al zijn purgeermiddel genomen heeft (want constipatie is in heel de opera hét probleem) en een vader die schaamteloos op ’t toilet zit. Dat geeft genoeg ergernis om het echtpaar tot aan het slot te zien en horen kibbelen. Het zijn een gejaagde Jodie Devos (heerlijke stem) en een opvliegende Jean-Sébastien Bou (luide bariton). De ouders zijn in ruziemaken aan mekaar gewaagd. Maar dat alles verloopt op een ongepast moment, als de vader een lading van zijn onbreekbare toiletpotten wil verkopen aan een commandant van het Franse leger (tenor Denzil Delaere) die op bezoek komt. Alles loopt natuurlijk fout: de potten blijken niét onbreekbaar, de kleine wil zijn purgeermiddel hoegenaamd niet, uiteindelijk worden de verkeerden gepurgeerd….

Het gebeurt allemaal aan een hels ritme met een orkest onder controle gehouden door dirigent Bassem Akiki. Ook al jaren lid van “de familie” van De Munt. Want dat biedt het spektakel volop: een inkijk op hoe innig componist Philippe Boesmans deel uitmaakte van die “familie”, van die meer dan professionele vriendenkring, van die ware “Vrienden van de Munt”. Het is een vrolijke hommage geworden aan wat een heerlijke samenwerking onder vrienden kan betekenen voor de opera. Boesmans schonk zijn Munt en het publiek een verrukkelijk vermakelijke Bébé. 

WAT: On purge Bébé, opera van Philippe Boesmans, gefinaliseerd door Benoît Mernier.

WIE: Richard Brunel [regie], Bassem Akiki [dirigent], Jean-Sébastien Bou [bariton], Jodie Devos [sopraan], Denzil Delaere [tenor] e.a.

WAAR: De Munt, Brussel

WANNEER: 13 december 2022, wereldpremière.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: