Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

‘PETYA / VOLK’ in onze contreien beter bekend als ‘Peter en de Wolf’ is een muzikaal sprookje van Sergej Prokofjev voor spreekstem en orkest. Hij schreef het in opdracht van een jeugdtheater in Moskou. Het stuk ging er in 1936 in première. Het werd wereldwijd een groot succes.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

DE MAAN

Figurentheater DE MAAN uit Mechelen spant wel de kroon. Door de jaren heen heeft het inmiddels 1000 voorstellingen van dit muzikale sprookje voor het voetlicht gebracht. Verschillende generaties werden bediend telkens met een kunstzinnige sensiviteit. Na meer dan 1000 voorstellingen viert DE MAAN dit jubileum met een allerlaatste, feestelijke en grootse speelreeks. Ook poppenspeler, Paul Contryn, die altijd de poppen manipuleerde deelt in de feestvreugde. Vroeger was figurentheater duidelijk omschreven. Vandaag de dag is het multidisciplinair, alle kunstdisciplines vinden elkaar in het figurentheater.

Een voorstelling met een strik van jewelste, de muziek wordt live gebracht door het 22-koppige ensemble van Casco Phil o.l.v. dirigent Benjamin Haemhouts. Georges Ocloo regisseert en actrice Ineke Nijssen vertelt. De onnavolgbare figurenspeler Paul Contryn, kleinzoon van de stichter van het poppen- en figurentheater, brengt het verhaal tot leven. Een doorgedreven perfectionist en teamplayer. Hij manipuleerde de poppen in verschillende regies. Poppenspelen is meer dan een job voor hem, het is zijn lang leven. De voorstellingen kenden ook een artistieke ontwikkeling. De kers op de taart is dit verhaal kunnen brengen met een live orkest, waarvoor Casco Phil zich graag engageerde. De verbindende factor: muziek als fundament voor de vertelling.

Enscenering

Een trap loopt langs côté cour en côte jardin omhoog met een passerelle die beide trappen verbindt. In deze U-vorm staan de muzikanten opgesteld. In het midden van het podium staat een gestileerde boom met grote bladeren.
Meteen wordt een prikkelende spanning opgebouwd. Er wordt nog op iemand gewacht, wordt meegedeeld. De muzikanten stemmen ondertussen ontspannen hun instrumenten. Tot de eerste violist een telefoontje krijgt. De dirigent zit vast in het verkeer! Wat nu? Improviseren dan maar. Is er soms iemand in de zaal die de muziek goed kent en de muzikanten doorheen de partituur kan loodsen Na enig gepush meldt zich toch en goede ziel, een beetje een verloren figuur. Hij gaat achter de pupiter staan, heft de armen, maar er komt geen reactie van de muzikanten. Nog eens, en nog eens… maar geen instrument, noch noot komt tot leven. Tot Ineke Nijssen, de vertelster, hem een baton aanreikt. Het magische dirigeerstokje. Nu reageren de muzikanten wel. De kinderen zijn geïntegreerd door het gebeuren, volgen de suspense en spitsvondige omkadering met gretige oortjes en ogen.

De vertelster laat de kindjes horen welke instrumenten voor welke personages staan. Maar… ook de poppenspeler wordt gemist. Een meneertje in stofjas met hoofdtelefoon op, was de hele tijd de scène aan het vegen. Vermits de tijd dringt wordt hij gevraagd de poppen en figuurtjes tot leven te brengen en dat lukt wonderwel. Tot Ineke Nijssen er na enige tijd achter komt dat het de enige echte en unieke Paul Contryn zelf is. 1000 voorstellingen spelen, dat moet gevierd worden. Hij krijgt een kroon opgezet, er volgt Kiddie Bull champagne, confetti, de muzikanten komen hem gelukwensen. Er wordt een feestje gebouwd. De goodwill dirigent mag even gaan pauzeren. In het tumult verschijnt de echte dirigent ten tonele, mooi uitgedost voor het feest. Aandachtige kijkertjes zullen wel gemerkt hebben dat het om een en dezelfde persoon ging. Iedereen wordt tot de orde geroepen en de voorstelling kan doorgaan. Het spontane spel van Contryn is hartverwarmend. In de poppen weet hij de frêle schoonheid te vangen, figuurtjes die bijna uit eigen beweging ontkiemen. Ambacht en speeldrift verenigd in één persoon. Ineke Nyssen is een ware stemacrobaat die met flair de stemmetjes van de verschillende figuurtjes neerzet. Samen met de muziek, boordevol gekende oorwurmen, vormt dit een dynamisch geheel. PETYA/VOLK, een sfeervolle en amusante voorstelling van een bewonderenswaardige zeldzaamheid.

Een voorstelling waar klein en groot plezier aan beleefd. Voor de ouders en grootouders een nostalgische belevenis, voor de kinderen een eerste ontmoeting met een tijdloze parel. Voor kinderen die vandaag de dag opgroeien in een virtuele wereld is figurentheater met bovendien een live orkest een unieke belevenis. Een aanrader vijf sterren waardig.

WAT: ‘PETYA / VOLK’ met muziek van Sergej Prokofiev

WAAR: DE MAAN

UITVOERDERS: DE MAAN / Ensemble Casco Phil

WANNEER: woensdag 23 November 2022 – 15u

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.