Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Maanstaren met LUNALIA op 7 maart

Voor zijn zesde editie palmt LUNALIA, het voorjaarsfestival van het Festival van Vlaanderen Mechelen, opnieuw de Mechelse binnenstad in van 22 april tot 7 mei en zet er samen met zijn partners, kunstencentrum nona en het Cultuurcentrum Mechelen, een rijk en avontuurlijk programma neer. Als voorsmaakje voor het lentefestival LUNALIA staan er alvast enkele gratis activiteiten in maart op het programma.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Op dinsdagavond 7 maart organiseren Festival van Vlaanderen Mechelen en UiT in Mechelen voor de derde keer de succesvolle formule Maanstaren op de Toren.

In de thuisstad van de Maneblussers en van het festival Lunalia is elke vollemaan een extra bijzonder moment. Kom samen met het festivalteam en Lieselot De Wilde naar de maan staren bovenop de Sint-Romboutstoren. Voorafgaand is er een korte presentatie van het project Figurine en het programma van Lunalia.


Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag 2023 presenteren Stad Mechelen en LUNALIA een panelgesprek rond muziek en gender op 8 maart. Schrijfster Gaea Schoeters, zangeres Elise Caluwaerts, musicologe Lieselotte Bijnens en violiste Ann Cnop tekenen present, samen met moderator Jana Kerremans. Uitgangspunten worden onder andere de Dead Ladies ShowAlma Mahlervrouwelijke pioniers van de barokmuziek en componistes in Vlaanderen.

Dit gesprek kadert in het thema van de Internationale Vrouwendag 2023: “Embrace equity”, een thematiek waar Stad Mechelen sterk op inzet. Schepen van diversiteit en gelijke kansen Gabriella De Francesco“Tot op de dag van vandaag worden vrouwen geconfronteerd met ongelijke rechten en kansen. Zo ook in de wereld van kunst, cultuur en literatuur. In Mechelen maken we elke dag werk van gelijke kansen, maar de vrouwendag biedt ons een platform om extra stil te staan bij vrouwen die in het verleden tegen de stroom in vochten voor hun idealen en dromen en vrouwen die vandaag het verschil maken. Het is een dag om kennis te delen, bewustzijn te voeden en de positieve boodschap voor gendergelijkheid te versterken in alle levensdomeinen. Net waar dit panelgesprek ook voor staat. Met deze straffe dames aan tafel belooft het boeiend te worden!”

Als voorbereiding tot het gesprek schreef Rebecca Diependaele het essay They have waited long enough. Een andere basis vormt het essay Toonaangevende vrouwen: Componistes in Vlaanderen van Lieselotte Bijnens“Het idee dat een componist een witte westerse man is die klassieke muziek schrijft, is echter nog lang geen verleden tijd. Dat we nog vaak over ‘vrouwelijke componisten’ spreken, bewijst dat componerende vrouwen eerder gezien worden als uitzondering dan als regel. Vrouwen en minderheden worstelen nog steeds met het uitbouwen van een carrière als componist door een gebrek aan representatie en de vooroordelen die daarmee gepaard gaan. Er is duiding nodig bij de afwezigheid van vrouwen en minderheden in de muziekgeschiedenis en er is meer aandacht nodig voor zij die er wel waren, zodat er inspirerende voorbeelden zijn voor nieuwe generaties. Wie zichzelf weerspiegeld ziet, zal sneller zelf een carrière als componist ambiëren.”

Een project van Stad Mechelen en Lunalia (Festival van Vlaanderen Mechelen) in samenwerking met MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] en Kunstenpunt.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende