Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Simon van Boxtel

Koninklijk Concertgebouworkest start Bruckner-cyclus

Op 17 december 2023 gaat de Bruckner-cyclus van het Concertgebouworkest van start met Anton Bruckners Derde symfonie onder leiding van Iván Fischer. Met de cyclus wil het Concertgebouworkest zijn passie voor de symfonieën van de 200 jaar geleden geboren componist delen met het publiek van nu. Binnen anderhalf jaar speelt het orkest de symfonieën 1 tot en met 9 onder leiding van negen gerenommeerde Bruckner-experts. Iván Fischer begint het concert op 17 december met een inleiding, waarbij het orkest ter illustratie live muziekfragmenten speelt.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Op 14 en 15 december dirigeert Fischer eveneens de Derde symfonie, dan gecombineerd met de Vierde orkestsuite in D groot, BWV 1069 van Johann Sebastian Bach.

Podcast

Het Concertgebouworkest brengt daarnaast een negendelige podcast uit onder de titel Negen gezichten van Bruckner, geproduceerd in samenwerking met Airborne. Het is de eerste keer dat het Concertgebouworkest een podcast maakt. Jet Berkhout bespreekt de negen ‘genummerde’ symfonieën met Bruckner-kenner Axel Meijer en steeds een andere orkestmusicus. Zo schuift soloaltviolist Michael Gieler aan voor de Derde symfonie. Solohoornist Laurens Woudenberg is te gast in de tweede aflevering, over Bruckners Zevende symfonie, die het orkest op 19 januari 2024 zal spelen in de Bruckner-cyclus.

De podcast maakt deel uit van een campagne waarmee het Concertgebouworkest Bruckners muziek bekend wil maken bij een breder publiek. Voor deze campagne heeft de Franse kunstenaar André Sanchez per symfonie opzienbarende collages gemaakt, die gedurende de Bruckner-cyclus regelmatig op straat en via social media te zien zijn.

Vervolg Bruckner-cyclus

Het Concertgebouworkest vervolgt zijn Bruckner-cyclus op 19 januari met de Zevende symfonie onder leiding van Myung-whun Chung. Op 2 mei leidt toekomstig chef-dirigent Klaus Mäkelä de Vijfde symfonie, Christian Thielemann dirigeert op 20 juni de Achtste. De overige vijf symfonieën worden in het seizoen 2024-2025 uitgevoerd met Andrew Manze (nr. 2), Jaap van Zweden (nr. 4), Vladimir Jurowski (nr. 1), Simone Young (nr. 6) en Riccardo Chailly (nr. 9).

Alle informatie rondom de cyclus is te vinden via concertgebouworkest.nl/bruckner.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende