Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Vilja Tamminen

Komorebi met Trio Peltomaa Fraanje Perkola

Trio Peltomaa Fraanje Perkola is terug met een nieuw album. terug met hun unieke klankwereld. Aino Peltomaa (zang en middeleeuwse harp), Harmen Fraanje (piano en synthesizer) en Mikko Perkola (viola da gamba en elektronica) wisten met hun unieke klankwereld in hun succesvolle eerste album ÆR vele harten te veroveren. Nu zijn ze dus terug met een tweede album genaamd Komorebi.

Het woord Komorebi is Japans en kent eigenlijk geen Nederlandse vertaling. Maar als we de drie woorden ontleden — ko (boom), more (lekken of doorlaten) en bi (zon) — krijgt het betekenis als zonlicht dat door de bomen schijnt. Een geliefd topoi in Japanse poëzie. De Japanse titel geeft de illusie dat je misschien ook Japanse muzikale invloeden kan verwachten. Toch is dit niet zo. Misleidend? In de letterlijke zin misschien wel maar conceptueel sluit het aan bij deze aparte klankwolk.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Waar ÆR een hedendaagse interpretatie van 13e-eeuwse pelgrimsliederen, Hildegard von Bingen met Perotinus en Gregoriaanse zangen was, duikt Komorebi opnieuw in de middeleeuwse gezangen maar dan vermengd met Finse volksmuziek. Hun inspiratiebron kent dan wel een andere inmenging, het klinkende resultaat is duidelijk herkenbaar als Trio Peltomaa Fraanje Perkola.

Als je de twee albums door elkaar speelt, kan je ze onmogelijk van elkaar onderscheiden. Enkel na elk album apart meermaals beluisteren, weet je uiteindelijk welke track van welk album afkomstig is. Komorebi etaleert dus geen andere kant van het trio om zo hun veelzijdigheid in de spotlight te zetten. Integendeel. Het is eerder een subtiele verlengde van ÆR. Geen aandachtszoekende virtuositeit maar intieme klanken met fijnzinnige expressiviteit.

De muziek heeft een soort transcendent en sereen karakter. Het is absoluut geen achtergrondmuziek. De schoonheid komt pas echt tot haar recht wanneer je je volledig laat meedrijven op de flow van de cadans. Alsof de muziek je omarmt, afgeschermd van de hyperactieve buitenwereld kom je tot rust. Net zoals Japanse poëzie het serene bostafereel gedestilleerd, brengt Trio Peltomaa Fraanje Perkola een muzikale vertaling van het zonlicht dat de bladeren streelt.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.