Opera Ballet Vlaanderen koestert een warme traditie rond kamermuziek en kleine recitals in diverse formats. Ook dit seizoen brengen we een reeks kamermuziekoncerten maar met een nieuwe twist.
Dit seizoen laten we de verschillende artistieke groepen die binnen ons huis samenwerken apart of in verrassende combinaties schitteren. Strijkers, koperblazers, pianisten, koor, kinderkoor, dansers,… De grote en diverse artistieke rijkdom die we in huis hebben, krijgt tijdens deze reeks concerten een eigen moment in de spotlights.
Het publiek ontmoet tijdens deze concerten bekende muzikale werken van onder andere Antonín Dvořák, Johannes Brahms, Franz Schubert of Wolfgang Amadeus Mozart. Maar we zorgen ook voor enkele muzikale verrassingen. Zo prikkelen de concerten niet enkel onze trouwe fans maar ze zijn eveneens toegankelijk voor een breed publiek dat wil kennis maken met de verschillende artistieke talenten in het OBV universum. In juni sluiten we de reeks af met een recital vol aria’s en liederen rond het seizoensthema Verlangen.
De concerten die plaatsvinden op vrijdag, zaterdag of zondag beginnen ofwel om 19 uur ofwel om 17 uur naargelang de locatie. Na het concert kan het publiek in de foyer nagenieten met een gratis glaasje en onze musici ontmoeten.Kortom: zelfverwennerij om het weekend te beginnen of af te sluiten.
De reeks telt tien concerten. Hieronder vind je alvast meer info over de eerste vijf concerten voor in de uit-kalenders. Info over de andere vijf concerten volgt later of kan je terugvinden op operaballet.be.
Strings XL
Spotlights op de strijkers van het huis voor een afwisselend lyrisch en energiek openingsconcert vol Slavische muziek. Via Dvořáks door en door romantische Serenade en de laat-romantische klanken van Janáčeks Suite voor strijkers navigeren we naar het bruisende modernisme van Martinů en Janáčeks pupil Pavel Haas. Een Tsjechisch onderonsje voorwaar!
Serenade voor strijkers in Es, opus 22 van Antonín Dvořák en werken voor strijkorkest van Leoš Janáček, Bohuslav Martinů en Pavel Haas.
Strijkers van het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen, concertmeester Kristie Su
Opera Gent
za 29 oktober om 19 uur
Opera Antwerpen
zo 30 oktober om 17 uur
Uit de volkspoëzie
Volkskunst en folklore waren dankbare inspiratiebronnen voor zowel de romantiek als het modernisme. Van de volkse kleinoden uit Mahlers Wunderhorn-Liederover Szymanowski’s etnisch geïnspireerde Liederen uit het Koerpische Woud tot meeslepende, joodse klanken in Sjostakovitsj’ cyclus Uit de joodse volkspoëzie: alle muziek in dit concert vermengt een volkse tongval met artistiek raffinement.
Wunderhorn-Lieder (selectie) van Gustav Mahler & liederen van Johannes Brahms en Karol Szymanowski
Liedcyclus Uit de joodse volkspoëzie van Dmitri Sjostakovitsj
Drei Fantasiestücke, opus 73 van Robert Schumann (versie voor altviool en piano)
Zangers van het Koor Opera Ballet Vlaanderen
Eline Brys, piano
Opera Antwerpen
Vrij 25 nov om 19 uur
Opera Gent
Zo 27 nov om 20 uur
Romantisch Pianotrio
‘Op vleugels wil ik je dragen, / Op vleugelen, lief, van mijn lied’, zo dichtte Heinrich Heine. Het klinkt als de gedroomde karakterisering van het lyrisch genereuze Tweede Pianotrio van Franz Schubert, dat de toehoorder van de aarde optilt naar hogere sferen. Dit monumentale werk krijgt het gezelschap van het intimistische en minder gespeelde Pianotrio van Clara Schumann.
Pianotrio in g, opus 17 van Clara Schumann
Pianotrio Nr. 2 in Es, D 929 van Franz Schubert
Andraste pianotrio: Maximilian Lohse, viool, Jadranka Gasparovic, cello, Geert Callaert, piano
Opera Gent
vrij 2 dec om 19 uur
Opera Antwerpen
zo 4 dec om 17 uur
A Ceremony of Carols
Het Kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen brengt ons in kerststemming met de klassieker A Ceremony of Carols van Benjamin Britten en een meeslepende cantate die Kurt Bikkembergs, gevierd koordirigent, speciaal voor de jonge stemmen van het huis heeft geschreven: Historia Nativitatis Domini Nostri Iesu Christi (2018)
Opera Gent
wo 21 dec om 17 uur
di 27 dec om 19 uur
Mozart vs Brahms
Twee kroonjuwelen uit het Duits-Oostenrijkse repertoire. Met zijn Strijkkwintet, KV 516, in de dramatische toonaard van g, verlegde Mozart de grenzen van de 18e-eeuwse kamermuziek, die geruime tijd alleen maar onderhoudend was geweest. Brahms trad resoluut in dit voetspoor wanneer hij zijn introspectieve en ‘onwereldse’ Klarinetkwintet schreef. Muziek om liefdevol te savoureren.
Strijkkwintet Nr. 3 in g, KV 516 van W. A. Mozart
Klarinetkwintet in b, opus 115 van Johannes Brahms
Musici van het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen
Opera Gent
Vrij 13 januari om 19 uur
Opera Antwerpen
Zon 15 januari om 17 uur
Informatie
Opera Ballet Vlaanderen
Tickets: €8