Na acht jaar geeft Jelle Dierickx in september 2025 de fakkel door als directeur van het Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen. Sinds zijn aantreden in 2017, als opvolger van Marcel Kocken en Veerle Declerck, drukte hij een sterk persoonlijk stempel op de organisatie. Zijn volgende stap brengt hem naar Duitsland, waar hij aangesteld wordt als artistiek leider van de Musikkultur Rheinsberg, gevestigd in het voormalige muzenhof van Frederik de Grote en prins Hendrik van Pruisen.
Het festival zoals het vandaag bestaat, omvat twee grote muzikale evenementen die een breed publiek willen aanspreken met live muziek van hoge kwaliteit. In het voorjaar is er Lunalia, met focus op vocale muziek in Mechelen; in het najaar Musica Divina, dat hemelse en helende muziek brengt in abdijen en begijnhoven van de Kempen.
Voorzitter Marc De Geyter blikt tevreden terug: “Jelle Dierickx heeft het festival een eigen dynamiek gegeven. Lunalia durfde nieuwe artistieke paden te bewandelen en groeide uit tot een vaste waarde in het Vlaamse festivalveld. Musica Divina hield vast aan zijn wortels, maar zette tegelijk in op kwaliteit en inhoudelijke verdieping. We danken Jelle voor zijn inspirerend parcours en wensen hem alle succes in Rheinsberg.”
Onder zijn leiding werden tussen 2017 en 2025 in totaal 17 festivals georganiseerd, goed voor meer dan 350 concerten, muziektheaterstukken en projecten, met zo’n 2.000 artiesten en meer dan 50.000 bezoekers. Hij stond, samen met Virginie Platteau, ook mee aan de wieg van het stiltejaar in Mechelen (2022) en initieerde projecten als Maanstaren, Poesia Divina, het Denk- en Voelmoment in Oosterlo en De Warmste Nacht van het Talent.
In 2018 introduceerde hij de naam Lunalia, een verwijzing naar de legende van de Maneblussers. Lunalia werd het festival van de menselijke stem en “tijdloze muziek met de kracht van de volle maan”. Het bracht vollemaanconcerten, een parade voor Vlaamse koormuziek, sprookjesparcours en premières van muziektheater zoals Rainbow, Time to say goodbye en Hear the voice. Ook tijdens de coronajaren bleef het festival actief, met digitale formats zoals The Beethoven Physical Distance Experience. Het erfgoed rond Philippus de Monte kwam opnieuw in de schijnwerpers dankzij producties van Graindelavoix en Ratas del viejo Mundo.
Sinds het stiltejaar koos Lunalia voor een ensemble in residentie, met onder meer Constantinople, I SOLISTI en Zefiro Torna. Ook muzikale journalistiek kreeg meer aandacht via samenwerking met Andrea Voets en Resonate Productions. In 2023 stond componist Karel Goeyvaerts centraal, in 2024 volgde het thema van de vele harten van Europa, met steun van Czech Dreams.
Bart Somers, burgemeester van Mechelen, noemt Dierickx “de geestelijke vader van Lunalia, een festival dat Mechelen anders doet klinken: rijker en diverser.” Cultuurschepen Kristof Calvo voegt toe: “Jelle verbindt traditie met toekomst en blijft een bron van inspiratie. We kijken uit naar toekomstige samenwerkingen.”
Ook Musica Divina kreeg onder zijn leiding een heldere dramaturgische lijn. Elk festival paste binnen een groter verhaal, van Een nieuwe hemel en een nieuwe aarde tot Liefde in het land van velden. Religieus erfgoed en het helende karakter van muziek kwamen centraal te staan, onder meer in samenwerking met Huis Perrekes en via het project Poesia Divina, dat resulteerde in het Kempens Psalmenboek.
Kris Vreys (IOK) vat het treffend samen: “Met Musica Divina bracht Jelle hemelse muziek naar unieke erfgoedplekken in de Kempen, altijd met maatschappelijk relevante thema’s en een diepe worteling in de regio.”
De laatste editie onder zijn leiding vindt plaats van 26 april tot 11 mei 2025. Onder het motto Zoete dromen brengt Lunalia dan meer dan 18 concerten met 160 kunstenaars uit 13 landen naar Mechelen.
Dirk H. Beenken, zaakvoerder van Musikkultur Rheinsberg, besluit: “Jelle Dierickx is een visionair met internationale uitstraling. Hij brengt creativiteit, menselijkheid en openheid — precies wat we nodig hebben om kunst en cultuur relevant te houden in deze tijd.”