Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Jef Tinel: een muzikale schets

Op 25 mei zal het 50 jaar geleden zijn dat toondichter Jef Tinel overleed.Deze neef en leerling van Edgar Tinel was organist, dirigent, muziekleraar en directeur van de muziekschool in Maldegem.Naast het bekende lied ‘Wij zijn bereid’ (dat hij zelf dirigeerde op talrijke IJzerbedevaarten en zangfeesten) componeerde hij kunstliederen, koorwerken, muziek voor orgel, piano, strijkorkest, harmonie en symfonisch orkest.Hier volgt een muzikaal portret…https://www.youtube.com/watch?v=KO64VGQUgfE

2 composities voor orgel: In exitu &Sortie

Orgel symboliseert het begin en einde van Jef Tinels muzikale carrière.

Jef Tinel, laureaat orgel, harmonie, contrapunt en fuga (Lemmensinstituut), begon zijn loopbaan als organist in Zele (Sint-Ludgerus), Maldegem (Sint-Barbara) en Sint-Amandsberg bij Gent (H. Hart). Hij beëindigde zijn actieve muziekleven als organist in Gent (Augustijnenkerk Sint-Stefanus).
Vanzelfsprekend nemen de orgelwerken een grote plaats in zijn compositorisch oeuvre in, naast liederen, koorwerken en composities voor piano en orkest.

Hier presenteren we 2 orgelstukken:
1) In exitu: een orgelverwerking van een fragment voor koor en orkest uit zijn mysteriespel Mozes;
2) Sortie: een typische compositie voor liturgisch gebruik

Zomerzang

Jef Tinel stond voornamelijk bekend om zijn vocale werken. Zowel liederen als koormuziek vloeiden uit zijn pen.

Het lied Zomerzang van Tinel op tekst van Jan H. EECKHOUT (1900-1978) werd op 30 november 1923 gecomponeerd. De dichter was afkomstig uit Sluis en Jef Tinel was op dat moment organist in Maldegem. Twee dorpen dicht die bij elkaar liggen.

Van dit lied bestaat er naast deze versie met pianobegeleiding ook een versie met begeleiding van strijkorkest. Er zijn echter geen gezongen opnamen. Peter Leys, Jef Tinel-kenner, maakte een van vele van Tinels werken een computeruitvoering om zo de liederen toch weer tot klinken te brengen en zo muzikanten aan te sporen ze zelf terug uit te voeren.

O kom met mij in de lentenacht

Een tweede lied dat we graag in de kijker zetten is O kom met mij in de lentenacht. In juli 1921 componeerde Tinel dit lied op een tekst van Pol De Mont (1857-1931). Hier in een instrumentale versie voor piano, opnieuw uitgevoerd door een computer.

7 internationale volksliederen

Jef Tinel componeerde naast kunstliederen ook volksliederen, religieuze en profane koormuziek. Hieronder volgt een instrumentale computervoorstelling van een bundel Duitse volksliederen.

Instrumentale versie van 7 koorbewerkingen (gemengd koor en mannenkoor) van internationale volksliederen:
1. Röslein auf der Heide
2. Das Mühlenrad
3. Abendlied
4. Traue Liebe
5. Ich hab mich ergeben
6. Mij Sarie Marais
7. Piet Hein

O kom met mij in de lentenacht

Naast volks- en kunstliederen, religieuze en profane koormuziek, piano- en orgelwerken componeerde hij ook voor kleinere instrumentale ensembles, strijkorkest, harmonieorkest en symfonisch orkest. Voor groot orkest schreef hij twee Suites, een Fantasia voor trompet en orkest en Herdenking. In zijn toneelmuziek voor Mozes (tekst Toon de Mindere) en Fra Angelico (tekst Jef Crick) als ook in zijn Halewijncantate (tekst Raf Verhulst) wendde hij ook een groot orkest aan naast koor en vocale solisten.

Circa 1942 componeerde Jef Tinel een Suite voor orkest. In totaal schreef hij er uiteindelijk twee. Deze “Wals” is het eerste deel van deze 1942-suite.

Op 25 mei 2022 herdenken we het 50 jaar overlijden van deze componist. Dit vieren we met een uitgebreid overzicht van Tinels leven en oeuvre geschreven door Peter Leys.

— deze teksten zijn herwerkte blogberichten van Jef Tinel-kenner Peter Leys en zijn met toestemming van de auteur geplaatst.

U kan de partituren van de componist gratis vinden in de digitale Petrucci bibliotheek: IMSLP.

Details:

Titel:

  • Jef Tinel: een muzikale schets

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website

– advertentie –

© 2024 klassiek-Centraal.be - Alle rechten voorbehouden.