Jaeden Izik-Dzurko wint 1e prijs XX Santander International Piano Competition

Gisteren vond in de Sala Argenta van het Palacio de Festivales de Cantabria de prijsuitreiking plaats van de 20e Santander International Piano Competition.

De namen van de geselecteerde pianisten zijn de volgende:

  • Jaeden Izik-Dzurko wint de eerste prijs en de gouden medaille van het 20e Santander International Piano Competition.
  • Xiaolu Zang, tweede prijs gesponsord door Bergé en zilveren medaille
  • Marcel Tadokoro, Derde Prijs en Bronzen Medaille
  • Jaeden Izik-Dzurko, Speciale Prijs voor de Beste Kamermuziekspeler
  • Jaeden Izik-Dzurko, Canon Publieksprijs
  • Yu Nitahara, Matyáš Novák en Domonkos Csabay, Finalisten Diploma’s
Van links naar rechts: Marcel Tadokoro (3e prijs), Xiaolu Zang (2e prijs) en Jaeden Izik-Dzurko (1e prijs). © Elena Torcida

Het evenement werd bijgewoond door de burgemeester van Santander, Gema Igual; de minister van Volksgezondheid van de regionale regering van Cantabrië, Raúl Pesquera; de directeur-generaal van INAEM (Nationaal Instituut voor Podiumkunsten en Muziek), Joan Francesc Marco; en de voorzitter van Fundación Albéniz en van het Internationaal Pianoconcours van Santander, Paloma O’Shea.

Aan het begin van het Gala, na het bekijken van een herdenkingsvideo van 50 jaar Concours en de woorden van Paloma O’Shea, werden de Finalisten Awards uitgereikt aan Yu Nitahara (Japan), Matyáš Novák (Tsjechische Republiek) y Domonkos Csabay (Hongarije).

Luis Olaya-González, Canon Product Printing and Business Services Director General, heeft samen met notaris Rafael Segura Báez de Canon Publieksprijs uitgereikt aan Jaeden Izik-Dzurko. De prijs bestaat uit een reeks hoogwaardige Canon-producten en is bepaald door de aanwezigen bij de finale, die op 3 en 4 augustus werd gehouden in Sala Argenta van het Palacio de Festivales.

Daarna heeft de voorzitter van de jury, Joaquín Achúcarro, de winnaar bekendgemaakt van de speciale prijs voor de beste kamermuziekspeler, Jaeden Izik-Dzurko, die de gelegenheid krijgt een concert te geven met het Cuarteto Casals, gastartiesten in deze editie van het concours en een van de kamergroepen van internationale referentie.

Joaquín Achúcarro, leidde ook de beslissing van de jury en kende de Eerste, Tweede en Derde Prijs toe aan:

Jaeden Izik-Dzurko (Canada, 23 jaar), Eerste Prijs en Gouden Medaille. Wint 30.000 euro, een tournee van concerten in Spanje en daarbuiten, alsmede de opname van een CD onder het label Naxos.

Xiaolu Zang (China, 22 jaar), tweede prijs, gesponsord door Bergé, en zilveren medaille. Wint 20.000 euro en een tournee van concerten in Spanje en daarbuiten.

Marcel Tadokoro (Frankrijk/Japan, 28 jaar), Derde Prijs en Bronzen Medaille. Wint 10.000 euro en een tournee van concerten in Spanje en daarbuiten.

De drie prijswinnaars boden het publiek een kort dankwoord aan, en het was mogelijk van Tadokoro te horen, Jean-Philippe Rameau met Le rappel des oiseaux; Zang koos “Precipitate” uit Sonata no.7 van Sergei Prokofiev, en de eerste prijs, Izik-Dzurko, van de componist Nikolai Médtner en zijn Fairy Tales, op.26 delen I. “Allegretto fris” en II. “Molto vivace”.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: