Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Interview: Sonores Symfonieorkest Gent

Klassiek Centraal kreeg onlangs de kans om een interview af te nemen met Chris Gossye, spelend lid en en bestuurder van het Sonores Symfonieorkest Gent. Sonores is het oudste symfonisch amateur-orkest van Gent. Gaandeweg zijn ze geëvolueerd naar een mixed professioneel – amateurorkest (één op vier is professioneel). Ze brengen twee concerten per jaar met telkens uitverkochte zalen. Tevens werken ze sedert drie jaar nauw samen met de Musica Mundi School. Op 21 juni brengen ze als eerste symfonisch orkest violiste Oliva Dora Devoghel op het podium. Oliva studeerde af aan de Yehudi Menuhin School en studeert nu verder met Donald Weilerstein in Boston.

Ervaringen en Oorsprong

Hoe zijn jullie als ensemble bij elkaar gekomen en wat bracht jullie samen in de eerste plaats?
De meeste leden van het orkest spelen sinds 2005 samen in een symfonisch orkest dat toen Akademos heette. Na het ontslag van zijn dirigent, Marc Sierens, in 2018, kende het orkest een doorstart als ‘Sonores Symfonieorkest Gent’ onder de leiding van Joeri Van hove.

Welke klassieke componist heeft jullie het meest geïnspireerd in het vormen van jullie ensemble?
Het orkest speelt hoofdzakelijk het repertorium van 19de en 20ste eeuw.

Wat was het keerpunt in jullie loopbaan dat leidde tot het succes dat jullie nu ervaren?
Er is geen keerpunt, wel enkele belangrijke mijlpalen zoals de samenwerking met de internationale Musica Mundi School. Dat liet ons toe om concerti te programmeren die buiten het budget van het gemiddelde amateur-orkest vallen. Ook de samenwerking met de Academie voor Podiumkunsten Gent en de dirigent Joeri Van hove was een belangrijke organisatorische duw in de rug. Niet enkel wordt het orkest versterkt door getalenteerde leerlingen, we kunnen met J. Van hove rekenen op één van de beste leerkrachten als dirigent.

Loopbaan en Repertoire

Hoe bepalen jullie welk repertoire jullie spelen? Is er een specifieke reden waarom jullie bepaalde stukken kiezen?
De keuze van het repertoire gebeurt door een programmatie-comité. We spelen de vaste waarden uit het repertorium (Beethoven, Dvorak, Schubert, Brahms, Tchaikovsky), maar willen ook ons publiek verassen met Shostakovich, Korngold en Gershwin, hedendaagse muziek (Pichal), weinig gespeelde muziek (de Falla, Turina),.

Hoe hebben jullie je repertoire in de loop der jaren zien evolueren, en hoe heeft dit jullie als ensemble gevormd?
Het repertoire evolueert inderdaad van het 19de -eeuwse naar het 20ste en 21ste -eeuwse repertoire, minder gekend door het publiek en dikwijls uitdagender voor het orkest.

Zijn er specifieke componisten of werken die jullie telkens weer uitdagen of inspireren?
We proberen zeker Beethoven binnen het repertoire te houden, maar dan met de minder gespeelde werken. Zo programmeren we volgend jaar het Triple Concerto van Beethoven met solisten van de Musica Mundi School.

Hoe gaan jullie om met de interpretatie van klassieke stukken? Hebben jullie een gezamenlijke visie of vinden er discussies plaats?
Hierbij speelt de visie van de dirigent een belangrijke rol. Hij heeft een goede sparring partner aan onze orkestmeester Sebastiaan Mindreau.

Samenwerking en Dynamiek

Hoe zouden jullie de dynamiek binnen het ensemble beschrijven? Hoe beïnvloedt deze dynamiek jullie muziek?
De dynamiek is gericht op een zo perfect als mogelijke uitvoering, technisch en muzikaal. Elke instrumentengroep overlegt intern hoe we er het beste van kunnen maken. De wekelijkse repetities laten toe elk werk in detail te analyseren.

Hoe zorgen jullie ervoor dat ieders stem gehoord wordt in de creatieve processen van het ensemble?
Zowel tijdens de repetities als tijdens de pauzes wordt overlegd hoe we tot betere resultaten kunnen komen. Als VZW organiseren we ook algemene vergaderingen.

Wat doen jullie om de onderlinge band te versterken, zowel muzikaal als persoonlijk?
Wij organiseren jaarlijks een repetitieweekend op locatie, dit jaar in Kemmel van 9 tot 11 mei.

Hebben jullie elk een specifieke rol binnen het ensemble, naast het bespelen van je instrument?
Er is inderdaad een de facto taakverdeling bij de organisatie van de concerten zoals het programmaboekje, de zaal, sponsorwerving en publiciteit.

Uitdagingen en Succesverhalen

Hebben jullie ooit getwijfeld aan de toekomst van het ensemble? Zo ja, hoe zijn jullie daarmee omgegaan?
Het onverwachte en plotse vertrek van de vorige dirigent was een crisismoment. Wij hebben dan met enkele interne samenkomsten besloten om op eigen kracht verder te gaan, een nieuwe dirigent te zoeken, een nieuwe naam te vinden, een nieuwe VZW op te richten en nieuwe sponsors te zoeken. Alle leden hebben dan ook een financiële bijdrage geleverd om het orkest drijvend te houden. Uiteraard heeft de COVID-periode ons zowel financieel als muzikaal ook pijn gedaan.

Wat was één van de meest memorabele optredens en waarom staat deze jullie zo bij?
Sonores Symfonieorkest Gent bracht op 10 juni 2023 met Kristina Georgieva (Bulgarije) en Liav Kerbel (Israël) het Concerto voor Viool en Cello van Brahms (Op. 102). Zowel voor het orkest als voor de solisten is dit een extreme uitdaging. Het publiek was in de wolken. Ook de uitvoeringen van de pianoconcerti twee en drie van Rachmaninov waren hoogtepunten dit het publiek in vervoering brachten.

Toekomst en Ambities

Wat zijn jullie muzikale doelen voor de komende jaren?
We willen graag een podium geven aan jonge Belgische virtuozen die ervaring met orkest willen opbouwen. Zo hebben we in juni  het vioolconcerto van Tchaikovsky dat wordt gebracht door Dora Oliva Devoghel, een ‘opkomend’ viooltalent. Ze studeert in het New England Conservatory Boston. We hopen dat meer te kunnen doen.

Zijn er nog ongerealiseerde dromen of projecten die jullie graag zouden willen verwezenlijken?
We willen graag een programma samenstellen dat ook jongeren kan aanspreekt.

Hoe zien jullie de toekomst van klassieke muziek, en wat is de rol van jullie ensemble daarin?
Klassieke muziek heeft bewezen van alle tijden te zijn. De manier waarop ze wordt gebracht (de ‘format’) kan wel worden aangepast aan de huidige ‘attention span’ van de toeschouwer. In een wereld waar kwalitatieve uitvoeringen in beeld en geluid ‘streamable’ zijn geworden, moet een concertopvoering een meerwaarde bieden als ‘ervaring’. We proberen daarom om elke uitvoering ‘uniek’ te maken.

Welke nieuwe wegen of samenwerkingen zouden jullie in de toekomst willen verkennen?
We willen graag een werk met koor (de 9de, Verdi, …) uitvoeren, een sequel op ons januariprogramma ‘filmmuziek’, een samenwerking met een theatergezelschap.

Invloed en Erfenis

Hoe denken jullie dat jullie muziek het publiek raakt? Krijgen jullie vaak feedback van luisteraars, en hoe beïnvloedt dat jullie?
We krijgen vaak reacties op Facebook, na afloop van de concerten… Doorgaans zijn die positief.

Welke invloed hopen jullie als ensemble op de klassieke muziekwereld achter te laten?
Wij rekruteren per productie een 15-tal professionele muzikanten.  Wij willen de kruisbestuiving tussen de wereld van de ‘professionele’ muzikant en de wereld van de ‘amateurmuzikant’ verbeteren. In een wereld waarbij professionele muzikanten meer en meer projectmatig worden ingezet door de professionele orkesten verdwijnt de scherpe aflijning tussen professionele en amateur-orkesten. Het omgekeerde gebeurt namelijk ook: muzikanten die vast in dienst van professionele orkesten spelen mee in ons orkest. Het is een win-win situatie voor alle partijen en het verhoogt de toegankelijkheid van de klassieke muziek voor het grotere publiek: podia van het type ‘cultureel centrum’ (capaciteit +/- 400 personen) kunnen op deze wijze ook symfonische werken aanbieden.

Wat zouden jullie willen dat jonge muzikanten leren van jullie pad en ervaringen?
Spelen in of met een orkest is een oefening in luisteren. Je leert ook veel van de andere muzikanten. Het leert je te slagen als team. Een orkest is een transparante en authentieke omgeving: je kan niets ‘faken’.

Hoe heeft het werken in een ensemble jullie persoonlijk en muzikaal gevormd?
In een orkest spelen is een collectief gebeuren wat van ieder lid een inspanning vraagt. Muzikaal leren we enorm veel van de professionele spelers die het orkest versterken, en van de dirigent.

Als jullie terugkijken op jullie loopbaan, wat zijn dan de momenten of prestaties waar jullie het meest trots op zijn?
We zijn trots op de felicitaties die we soms krijgen van professionele muzikanten. Ze stimuleren ons om steeds beter te worden.

Sonores Elgar Cello Concerto highlights met Liav Kerbel:

© arco-music © Studio89 (Clos des Essarts 7 1410 Waterloo)

Samenstelling van het orkest:

Dirigent: Joeri Van hove

Viool 1:
Sebastiaan Mindreau (concertmeester)
Melanie Desegher
Chris Gossye
Martin Leube
Irmgard Van Driessche
Ni Luh Made Vikhanaswari
Leen Hauspie
Anthony Pil

Altviool:
Christiaan Beyaert
Nancy Feys
Melanie Denolf
Noor Porrez
Eakarach Jansang
Kaatje Strauven

Viool 2:
Sara Talloen
Swantje Peirs
Muriel Musschoot
Nele Van Hoey
Pieterjan Schatteman
Mauro Agreda de Ro
Ruth Lambert
Lara Spruit
Irinja Schurmans
Monique Moorthamer
Edith Haesendonckx
Siewald Degraeve

Contrabas:
Eline Dewilde
Anke Bastiaensen
Hilde Jonckheere

Cello:
Lore Stevens
Barbara Vlieghe
An Baeten
Kobbe Peirs
Lies De Mol
Helena Andrea Bosch Berth
Lisa Goethals
Roland Lambert

Harp:
Olga Madrennes

Gitaar:
Matthias De Smet

Fluit:
Charlotte Van Bockstael
Lieve Wouters
Igor Derycke

Hobo:
Stijn Devolder
Jialiang Cai
Ellen Cardoen

Klarinet:
An Beazar
Martine Verberckmoes
Jan Porrez

Fagot:
Renate Spelmans
Gert van Kerckhove
Febe Sioen

Hoorn:
Lies Witteman
Paul Pichal
Daniel Reunes
Marc Bulteel

Trompet:
Thomas Dekeyser
René Dewaele
Alexander Ballegeer

Tuba:
Jeroen Verleden

Trombone:
René Van Herreweghe
Peter Blanckaert
Stefaan Dochy

Saxofoon:
Louisa Declercq
Liesa Van de Voorde

Percussie:
Kris Mampaey
Sven Beerens
Donovan Eggermont

Piano:
Kristof Tessitore

Details:

Titel:

  • Interview: Sonores Symfonieorkest Gent

Wie:

  • Sonores Symfonieorkest Gent

Waar:

  • Gent

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website

– advertentie –