Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klankcatalogus. Dat is de titel van een dialoog op CD tussen dichter/beeldend kunstenaar Bas Kwakman (rechts) en multi-instrumentalist/improvisator Lukas Simonis. Beide kunstenaars zijn hoorbaar gevormd in de Rotterdamse avant-garde. Hun uitdaging is poëzie en muziek met elkaar te laten versmelten.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

De cyclus bestaat uit elf combinaties van gedichten en electronics, waarbij de gedichten nadrukkelijk de muzikaliteit van taal en het gesproken woord opzoeken. De muziek voegt daar nieuwe talige associaties aan toe door middel van drones en prettig dissonante improvisaties. Het gebruik van echo’s, canons en kruisbestuivende dynamiek maakt dat muziek en poëzie in dit project niet zonder elkaar kunnen.

Klankcatalogus is opgebouwd uit elf gedichten op CD die de alledaagsheid van geluiden onderzoeken. Al vanaf het begin komt daarbij de wrijving tussen strakke en losse organisatie van geluid aan de orde, oftewel de virtuositeit van de losse hand. In het gedicht Iemand plaatst een keukentrap sluit het zachte timbre van Kwakman naadloos aan op de suggererende ingehouden ritmes van Aziatisch klinkende percussie en gitaarecho’s. Kwakman en Simonis hebben veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de voordracht — een aspect dat bij veel dichters erbij inschiet. Sommige gedichten worden vertraagd of in echo gelezen. Andere, zoals het gevoelige Iemand schrijft, werkt met verschillende volumes tot op de grens van de hoorbaarheid, overigens zonder dat de muzikaliteit of de lyriek in gevaar komen. Het slotgedicht Ik omarm de eenzaamheid is een ode aan de “rafelranden” van de klank. Klank kan zowel in een partituur als in de natuur worden gevonden, maar ook in een ruisende jurk of bij het neefje dat op een familiereünie een piano-etude aan gort speelt. Lukas Simonis neemt in dit gedicht een mengeling van onbestemd zoemen, lichtvoetige akkoorden, sirenes, schuurbewegingen en een verre stoomfluit voor zijn rekening. Ook hier blijkt dat poëzie en muziek zich niet noodzakelijk hiërarchisch tot elkaar verhouden; Kwakman en Simonis laten zien dat de twee kunstvormen zozeer in elkaar kunnen opgaan dat er een vernieuwende en verfrissende werking van uit gaat.

“Ik omarm iedere afkeer van verleiding/iedere wanklank is een uitdaging” luidt het besluit van de cyclus.


© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.