Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Het Breda's Mannenkoor op bezoek in Mechelen

Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor concerteert op 30 april om 15u in de Sint-Janskerk in Mechelen

Tijdens april en mei worden de muziekliefhebbers in Mechelen verwend. Er is niet alleen de voorjaarseditie van het Festival van Vlaanderen/Mechelen met avontuurlijke en intimistische concerten. Op uitnodiging van Theo De Jongh concerteert op 30 april de Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor, 80 man sterk, in het prachtige kader van de Sint-Janskerk. Eén van Nederlands beste klassieke mannenkoren met een unieke klankkleur…

Eindelijk! Die plannen waren er reeds lang. Voor corona was er de intentie om het Breda’s Mannenkoor uit te nodigen om samen met het Mechelse koor Scala Vocale, dirigent Lode Tooten, een concert te organiseren in de St.-Romboutskathedraal.  Die plannen werden doorkruist. Maar van uitstel kwam geen afstel. Klassiek Centraal heeft een kort gesprek met de enthousiasmerende voorzitter van het Breda’s mannenkoor: Theo Baert die bij nadere kennismaking een Belg blijkt te zijn.

-Geen ‘American in Paris’ maar een ‘Belg in Breda’!
T.Baert: Tien jaar geleden zijn we verhuisd naar Breda. Een buurman nodigde mij uit op een concert van het Breda’s Mannenkoor. Ik was meteen verkocht. Zo ging het balletje aan het rollen.

-Mogen we even polsen naar de historiek van de Koninklijke Zangvereniging Breda’s Mannenkoor.
Het Breda’s Mannenkoor is opgericht in 1865, bestaat dus bijna 160 jaar en kan bogen op een verdienstelijk parcours. Het werd opgericht door een brouwersfamilie. Praktisch alle werknemers van de brouwerij waren toen koorlid. Was het koor oorspronkelijk voor plezier en vertier. De praxis heeft zicht door de jaren heen verdiept. Het koor is professioneler geworden. Het beschikte over de nodige middelen, dankzij de brouwersfamilie, om goede dirigenten en begeleiders aan te trekken met een uitvoerige en gedegen kennis van het klassiek repertoire. Het muzikale niveau steeg met de jaren en gaandeweg werden met liefde en ambitie grote projecten aangepakt. De meeste koren moeten vechten om rond te komen. Wij hebben altijd in een luxepositie verkeerd. Vandaag de dag zijn we nog altijd een welstellend koor.






-Een koor met envergure.
Zeker. Het ledenaantal varieerde door de jaren heen van 60, over 70 tot 110 man. Momenteel telt het koor 95 actieve leden.

-Nederland telt meerdere omvangrijke mannenkoren. Is daar een verklaring voor?
Nederlanders houden van socializen, samenkomen en samen zingen wordt zeer gewaardeerd. Dat werd ook aangestuurd vanuit de protestantste kerk. Daar wordt veel meer samen gezongen dan in de katholieke eredienst. Samenzingen werd en wordt in Nederland veel meer gepropageerd dan in België. Waardevolle aspecten zijn verder: de sfeer, de mentaliteit, het repertoire…. Let wel: in Vlaanderen zijn er ook heel wat koren van een zeer goed niveau.

-Een koor van dergelijke omvang kan niet alles zingen. Er moet geput worden uit de grote werken zoals van Beethoven en Bach?
In ons repertoire hebben we meer dan 200 stukken zitten. Dat gaat van Beethoven over Brahms, Richter, Bach, Mozart. Niet al deze muziek is oorspronkelijk voor mannenkoor geschreven maar zijn door bewerkingen geschikt gemaakt. Dan gaan we naar het moderne repertoire met Simon & Garfunkel, Leonard Cohen en ook daar worden speciale arrangementen voor uitgewerkt.

-Hoe is de samenstelling van de zangstemmen?
We hebben vier zanggroepen: eerste en tweede tenoren, en dan baritons en bassen. Elke zanggroep is evenredig verdeeld in twintig tot vijfentwintig zangers. De klank die het koor produceert is een heel robuuste, diepe, warme, meerstemmige klank. Als het koor een concert geeft, gebeurt er  iets. Zo’n 100 man sterk, het is op zich al een imposant schouwspel en dan die ongelooflijke klank… Het laat geen mens onberoerd! 

-Klank chemie!
Zo zou je het kunnen omschrijven. Ze dompelen het publiek onder in een verslavende klankwereld. Het is als zweven op de adem van de tijd.

-Hoe is Theo De Jongh, zelf een verdienstelijk zanger en pianist, bij jullie terecht gekomen?
Zijn roots liggen in Breda. Hij zingt zelf ook in een koor en koren kennen elkaar. Ze zoeken gelegenheden om samen iets te organiseren. De plannen om samen een concert te geven in de Sint-Rombautskathedraal, daar  besliste corona anders over. Voor heel wat grotere koren in Nederland werd de pandemie de doodsteek. Ze zijn uit elkaar gebrokkeld. Gelukkig zit het Breda’s Mannkoor niet in dat doemscenario. We hebben er na corona zelfs een aantal nieuwe leden bij gekregen.

-Hoe is de samenstelling van het koor qua leeftijd?
Jonge snaken vind je bij ons niet. De gemiddelde leeftijd schommelt rond de vijfenzestig à zeventig jaar. Dat heeft te maken met het feit dat veertigers en vijftigers het zo druk hebben met hun job, de opvoeding van de kinderen. Je mag niet vergeten dat we jaarlijks zo’n tiental concerten geven waar heel wat repetitietijd in kruipt zodat we finesse kunnen etaleren

-Concerten in Nederland zelf, of ook in het buitenland?
Wij hebben een rijke geschiedenis van reizen. Zo hebben we onder meer ooit in Rome gezongen tijdens een mis die door de paus werd opgedragen.

-Jullie hebben dus al mooie adelbrieven!
Zeker. Op een bepaald moment kwam koningin Beatrix naar Breda voor een inhuldiging. Voor de muzikale omlijsting kwamen wij in beeld. Automatisch kregen wij het predicaat ‘Koninklijk’ en daar zijn we best trots op.

-Concerteren in het buitenland is een kleine volksverhuizing met zoveel koorleden!
Met één bus komen we inderdaad niet toe om naar Mechelen te komen, het zijn twee dubbeldekkers. De partners komen ook mee en wat heet een ‘fanclub’. In totaal komen we naar Mechelen met 170 man. We maken er een mooie dag van. Met een paar gidsen gaan we eerst Mechelen verkennen. Dan is er de concentratie voor het concert en alles geven. Daarna gaan we op culinair vlak proeven van Mechelse specialiteiten.

-Kunt u al een tipje van de sluieren lichten wat het programma betreft?
Het koor brengt een 15-tal werken die alle richtingen en dimensies uit kantelen van o.a. Beethoven, Mozart, Wagner, Cherubini, Schubert, Bernstein, Leonard Cohen, Simon & Garfunkel… onder leiding van dirigent Hans de Wit. Aan de piano: André Telderman; orgel: Tom van der Plas; solisten: de tenoren Nico Bolmer en Henk van der Maaten.

Tickets: € 18, te bestellen via https://bredaasmannenkoor.nl/
of via https://apps.ticketmatic.com/widgets/mechelen/flow/uit?event=558273273017&l=nl#!/addticket
of de QR-code op de affiche.

Details:

Titel:

  • Het Breda's Mannenkoor op bezoek in Mechelen

Blijf op de hoogte

Elke donderdag sturen we een nieuwbrief met de meest recente berichten op onze website

– advertentie –

© 2025 klassiek-Centraal.be - Alle rechten voorbehouden.