Holland Baroque maakt bekend dat het album Missa Sancti Georgii de Edison Klassiek Publieksprijs 2024 heeft gewonnen. De Edison, een toonaangevende prijs in de Nederlandse muziekwereld, werd op maandag 7 oktober uitgereikt in het AFAS theater in Leusden.
In 1990 schreef Herman Finkers de Missa Sancti Georgii, beter bekend als de Sint Jorismis,voor zijn huwelijksmis. Door de jaren heen bleef hij aan de mis werken, totdat in 2023 Holland Baroque en Cappella Amsterdam het werk uitbrachten. De Missa Sancti Georgii werd de hoogste nieuwe binnenkomer in de Klassieke Top 400 van NPO Klassiek: een unicum.
Finkers’ compositie behoudt de klassieke elementen van een traditionele mis, maar voegt daar zijn eigen verfijnde humor en poëtische stijl aan toe, waardoor een unieke muzikale ervaring ontstaat. “De Missa Sancti Georgii is een bijzonder werk. Het Agnus Dei bijvoorbeeld, is zo pakkend. Jevoelt meteen welke stemming Herman Finkers wil neerzetten. Als je er naar luistert is het leven even helemaal goed. Zijn voorliefde voor kerken, plekken van stilte en schoonheid, klinkt duidelijk door in zijn werk. De muziek blijft nooit te lang hangen, het is alsof je op een rustige plek zit waar wél altijd iets gebeurt. Heel begrijpelijk dat zijn compositie zoveel weerklank heeft gevonden bij luisteraars. Tijdloos, verfijnd én je hoort ook echt de handtekening van Herman Finkers.” Aldus Judith Steenbrink, artistiek leider Holland Baroque.
De Edison Klassiek is een prestigieuze prijs in de Nederlandse muziekwereld, en de erkenning van dit project onderstreept de bijzondere aard van de samenwerking tussen Finkers, Holland Baroque en Cappella Amsterdam. De muziek van Missa Sancti Georgii spreekt tot de verbeelding en toont hoe klassieke vormen en moderne invloeden elkaar kunnen vinden. Holland Baroque is erkentelijk voor de samenwerking met Herman Finkers en Cappella Amsterdam en kijkt ernaar uit om deze bijzondere muziek met een breed publiek te delen.
“We waren uiteraard vereerd toen Herman Finkers ons benaderde om samen met Cappella Amsterdam zijn Sint Jorismis op te nemen. Tijdens de opnames had Herman een grenzeloos vertrouwen in de musici en dit resulteerde in een prachtig album. We zijn blij dat het werk, met deze prijs, de erkenning krijgt die het verdient.” Aldus Clara van Meyel, zakelijk leider Holland Baroque.
Subsidie
Het winnen van deze Edison onderstreept wederom de grote kwaliteit van Holland Baroque. Op dit moment dreigt echter opheffing voor het ensemble. Op 3 juli jl. werd bekendgemaakt dat Holland Baroque positief is beoordeeld door zowel de Raad voor Cultuur als het Fonds Podiumkunsten, maar van beide partijen geen financiële ondersteuning meer zal ontvangen per 1 januari 2025. Het ensemble ontvangt al 16 jaar structurele ondersteuning van het rijk. Hierbij ontving het altijd lovende beoordelingen, zoals wederom in de huidige advies-/besluitronde. De beoordelingscommissie van het FPK ‘is van mening dat het vakmanschap van Holland Baroque buiten kijf staat’ en de RvC geeft erkenning van ‘de goede antenne van de tijdsgeest en de grote bewegingen in de
samenleving’.
Als de huidige adviezen/besluiten niet worden teruggedraaid, betekent dit het einde voor Holland Baroque. Een ensemble van dit formaat kan zonder ondersteuning van het FPK of de BIS niet bestaan. Met twee positieve adviezen en bovendien een toekenning voor meerjarige subsidie door de Gemeente Utrecht, zou dit niet de uitkomst moeten zijn.
Over Holland Baroque
Van Bach tot gospel, van jazz tot gregoriaans; Holland Baroque is met haar bijzondere programma’s een graag geziene gast op de (inter)nationale podia en is onder andere winnaar van een Edison. Het ensemble maakt deel uit van de Nederlandse culturele basisinfrastructuur. Sinds haar oprichting zet Holland Baroque zich in voor educatie met Kids Only concerten, haar Samama Fellowship en workshops aan mbo- en hbo-opleidingen.