De Sint-Annakerk in Gent staat al heel wat jaren zo goed als altijd leeg. Vanaf de bouwperiode waren er al moeilijkheden over de stabiliteit. Hoe dan ook, de kerk werd afgewerkt en het resultaat was en is een parel van neo-byzantijnse stijl die zeer uniek en ook bijzonder mooi is. Het verdwijnen ervan zou een cultuurhistorische zonde zijn.
Leegstand en oplossingen
Een van de redenen, zoniet dé reden van leegstand, is de leegloop van de kerken. Was de bevolking braaf kerkganger gebleven en was het aantal priesterroepingen niet ingestort, dan was er geen vuiltje aan de lucht. Maar de realiteit is anders en zo krijgen vele kerken een herbestemming. Het is alvast beter dan wat in Frankrijk gebeurt waar men dan maar blindweg kerken zonder overleg brutaal afbreekt, waardevol erfgoed of niet. Ook beter dan in Nederland en ja, ook in Vlaanderen waar heel wat kerken nu dienen als trendy hotel, bar, discotheek en ook supermarkt om maar enkele voorbeelden te noemen van hoe een kerk beter niet herbestemd wordt. Er wordt wel degelijk té weinig rekening gehouden met de waarde van dit cultureel historisch erfgoed.
Tijdens de concertmarathon sprak architect Koen Van Synghel, toch niet de eerste de beste, zeer zinvolle woorden uit terzake. Uit zijn grondig betoog dat getuigd van verregaande objectieve studie en onderzoek bleek dat er door de overheden (Vlaanderen en gemeenten) en de Vlaamse bouwmeester gewoon geen visie is uitgewerkt bij het opmaken van een soort plan voor de ontwijding van kerken die door het te beperkte kerkbezoek niet meer in aanmerking komen voor het houden van de christelijke erediensten. Hij heeft hierover een spraakmakend opiniestuk geschreven voor de krant De Standaard. Voor hem en voor al de actievoerders en nog veel meer mensen, moet het gedaan zijn om kerken om te bouwen tot nogal plat commerciële ruimtes. Alsof er niet voldoende winkelcentra zijn…
Mikhaïl Bezverkni schudt iedereen wakker
De eerste laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd viool 1976, de Rus Mikhaïl Bezverkni, verkeerde in een culturele shock bij het vernemen dat de Sint-Annakerk van Gent door het stadsbestuur zou verkocht worden, voor amper 500.000 euro dan nog, aan de supermarktketen Delhaize (groep Ahold). Hij wist onmiddellijk enkele mensen te enthousiasmeren voor zijn idee dagelijks, een jaar lang in weer en ontij van 12 tot 14 uur voor de kerk te gaan viool spelen als een soort cultureel alarmsignaal.
Mikhaïl Bezverkni roept op te stoppen met het sollen met cultureel erfgoed en het verstandig te herbestemmen, met gevoel voor het intieme religieuze karakter en al wat daar kan aan gekoppeld worden. Zijn actie is niet ongemerkt gestart en mondde op korte tijd uit tot de Concertmarathon in open lucht op 2 februari. Heel wat muzikanten van allerlei slag tekenden ondanks het gure weer present, net als enkele honderden kijklustigen en sympathisanten die verwarmd werden door het enthousiasme en idealisme maar ook door houtvuurtjes en pannenkoeken – het was niets voor niets Maria Lichtmis en de traditie laat ons dan pannenkoeken bakken en smullen.
De muzikale prestaties waren niet die van een concert, ze waren eerder symbolisch. Probeert u maar eens met ijskoude handen wat viool of piano of welk ander instrument ook te spelen. Het resultaat zal niet zijn was het is in een verwarmde plaats. Ach, we gingen niet om te luisteren met open mond naar verbazingwekkende muzikale prestaties, we gingen zoals iedereen uit sympathie voor deze actie zoals we nooit eerder een in Vlaanderen mochten beleven.
SOS Sint-Anna
In enkele dagen tijd groeide een werkgroep SOS Sint-Anna die een geldinzamelactie voert om de kerk als cultuurtempel met religieuze achtergrond te kunnen beheren. Met één euro kan de actie al gesteund worden. De niet van humor gespeende Mikhaïl Bezverkni zegt met een knipoog dat als iedereen een euro geeft, zij rijker zullen worden dan Delhaize waar ze dan met plezier inkopen zullen doen, zolang die supermarkt, of een andere, zich niet vestigt in de Sint-Annakerk.
Ook u kunt aansluiten bij de Facebookpagina SOS Sint-Anna en de actie financieel steunen. Luister mee naar Mikhaïl Bezverkni, hier aan het woord bij Het Gents Gazetje.
Wij geven u enkele sfeerbeelden die we tijdens de concertmarathon maakten.
- WAT: Concertmarathon SOS Sint-Anna
- WAAR & WANNEER: zaterdag 2 februari 2019, Plein naast de Sint-Annakerk, Gent
- WIE: Mikhaïl Bezverkni en muzikanten
- FOTO’S: © Klassiek Centraal
https://www.facebook.com/100008522772433/videos/2024677937826279/