Hoogzomer is de tijd van de festivals, onder de blote hemel genieten van muziek. De weergoden zitten echter niet op dezelfde golflengte: wind en regen vergallen de pret.
Binnenskamers valt er evenwel ook heel wat te beleven en ervaren. Place to be: de Sint-Augustinuskerk, een barokke parel in het hartje van Antwerpen en werd omgetoverd tot een moderne concertzaal. AMUZ, een internationaal muziekcentrum, tevens de thuishaven van het Festival van Vlaanderen Antwerpen, Laus Polyphoniae. In AMUZ bent u de komende dagen aan het juiste adres. De programmatie van Laus Polyphoniae, het gekende tiendaagse festival voor oude muziek, dat steevast de zomer afsluit staat voor u klaar.
Van 18 tot 27 aug. kan u er genieten van fijne selecties concerten, lezingen en familievoorstellingen rond het thema ‘Antwerpen, Townscape – Soundscape’ en gewijd aan de Antwerpse muziekdrukken. Samen met het Huelgas Ensemble, Collegium Vocale Gent, het Portugese Cupertinos of de Franse sopraan Perrine Devillers wordt er door oude partituren gebladerd. Het Belgische Utopia kijkt naar beeldmotetten, een unieke druk met prachtige gravures die ook muziek bevatten. Dankzij compositieopdrachten aan jonge componisten krijgen de historische motetten ook een hedendaagse pendant.
U komt te weten hoe de stad en de muziek in kerken en stadspaleizen vocaal en instrumentaal klonk in de 15de en 16de eeuw. U ontdekt de fascinerende internationale metropool die Antwerpen toen was, met alle economische en muzikale bedrijvigheid die daarmee gepaard ging.
Johannes Ockeghem, Jacobus Barbireau, Jacob Obrecht, Andreas Pevernage, Cornelius Verdonck, Petrus Philips… het zijn allemaal meesters van polyfonie die gelinkt kunnen worden aan Antwerpen. Hun muziek wordt door de beste internationale ensembles uitgevoerd, o.a. Blue Heron, Capella Pratensis ß I Fideli, Le Miroir de Musique en Stile Antico. Het Belgische Graindelavoix stelt met Wonderjaren en Hongerjaren een tweeluik voor over het hoogtepunt en de zwanenzang van de polyfonie in Antwerpen.
‘Antwerpen. Townscape – Soundscape’ wordt niet alleen een vocaal festival, maar ook een instrumentaal evenement. Het Antwerpse Liedboek krijgt een actuele kolderske herinterpretatie in de handen van het muziektheatercollectief Les Âmes Perdues. Paul O’Dette, Chordophony, Zefiro Torna en Jean Rondeau brengen hun mooiste werk voor luit.
Voor wie wat wil bijleren over de Antwerpse (muzikale) geschiedenis zijn er naar gewoonte boeiende lezingen en cursussen.