Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Kunstenplek De Graaf is gevestigd in een neoclassicistische herenwoning van midden negentiende eeuw bij het Gentse Zuid. Sinds enkele jaren zijn de Stapelconcerten er te gast op vrijdagmiddag. In een groot salon is er plaats voor zestig luisteraars.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Violiste Femke Sonnen en pianiste Elisaveta Vasileva vormen samen het duo Estrella. Mozarts sonate KV 304 in mi klein wordt vaak gespeeld, ook door amateurs. Eenvoudige partituur, maar zoals altijd bij Mozart maakt de eenvoud de muziek broos en delicaat. Een noot die een fractie van een seconde te vroeg of te laat klinkt, het valt meteen op. De viool van Sonnen klinkt wat mat en dof, als een zanger met een hese stem. Dat komt door de propvolle kamer waar het publiek schouder aan schouder naast elkaar zit. Mozart in mineur, dat is vaak het beste wat hij schreef. Ook in deze sonate klinkt sublieme weemoed, in hetzelfde jaar stierf Mozarts moeder. Sober en ingetogen, zonder franje, helemaal in stijl speelt duo Estrella de twee delen van deze melancholische sonate.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Zou Femke Sonnen een betere componiste dan violiste zijn, denk ik wanneer ze haar compositie “Passing Clouds” uit 2021 speelt, een prachtige tweedelige mijmering geïnspireerd door de wolken die ze tijdens de coronaperiode voorbij het dakraam zag schuiven. Het stuk Estrella van de Gentse componist Georges Lonque (1900-1967), lijfstuk van het duo, is een stukje salonmuziek dat nergens beter past dan in de intimiteit van dit statige herenhuis.

Hoofdbrok van dit recital is de vioolsonate van Claude Debussy. Deze sonate is een buitenbeentje tussen de andere sonates uit de vroege twintigste eeuw. Geen heldere melodie of structuur, maar impressies, klanktoetsen en sferen in de beste impressionistische traditie. Het is Debussy’s laatste werk, voor hij in 1917 op 55-jarige leeftijd stierf. Geen zwanenzang maar een geniaal werk dat de deur naar een nieuwe wereld opent. Mits enkele onzuiverheden qua intonatie toonde duo Estrella het hele kleurenpalet van somber, naar tragisch of uitbundig. Salons als deze kunstenplek De Graaf zijn nagenoeg verdwenen in onze steden. Het zijn somptueuse zalen waar deze muziek bij de gegoede burgers vaak heeft geklonken. Niet alleen de muziek, ook het weelderige interieur van De Graaf maakt het een bijzondere ervaring. Met hun rode en zwarte kleed pasten violiste en pianiste ook helemaal in deze prachtige zaal. Le Rouge et le Noir in het salon van Stendhal.

WIE: Duo Estrella

WAAR: kunstenplek De Graaf (Gent)

WANNEER: middagconcert 28 april 2023

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.