De 6e Midsummer Mozartiade belooft bijzonder lyrisch te worden

Van 26 juni tot 3 juli vindt in de Brusselse Martelarenwijk opnieuw Midsummer Mozartiade plaats. In 2022 brengt het festival 22 operatalenten op het podium. De 6e editie van het festival presenteert niet één, maar twee opera’s – La finta giardiniera van Mozart en Acis and Galatea van Händel – in het gastvrije Théâtre des Martyrs. Naast dit podiumprogramma zijn er drie concerten voor zang en orgel in de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Finisterrae, en een conferentie over Baron Gottfried van Swieten, een mecenas en muziekliefhebber uit het tijdperk van de Verlichting, in la Maison CFC. Op 5 juli wordt La finta opgevoerd in het Théâtre Royal in Bergen.

Van 26 juni tot 3 juli strijkt het festival Midsummer Mozartiade opnieuw neer rond het Martelarenplein, een emblematische maar weinig bekende plek uit de 18e eeuw. Het festival wordt sinds 2015 door Amadeus & Co georganiseerd en brengt elke zomer de meesterwerken van Mozart op de planken met als doel Brussel niet alleen te promoten als hoofdstad met een Mozartiaans verleden, maar ook als dynamisch centrum van uitstekende operaproductie. Op die manier biedt het festival een waardevolle springplank voor opkomende operakunstenaars.

La finta giardiniera, Mozarts eerste dramma giocoso, biedt een absurd portret van zeven mensen op zoek naar liefde op het Italiaanse platteland. In dit zeldzame juweeltje ontvouwt een 18-jarige Mozart voor het eerst zijn hoogstpersoonlijke theater, waarin hij burleske vermengt met drama om de grillen van het menselijk hart weer te geven. Deze nieuwe productie brengt getalenteerde Belgische en internationale operazangers, in een regie van Eric Gobin en opnieuw onder leiding van de jonge dirigent Gabriel Hollander, die het Koninklijk Kamerorkest van Wallonië leidt.

Händels eerste opera in het Engels, Acis and Galatea, werd in 1718 geschreven voor de virtuoze musici van een Engels landgoed. Dit barokke juweeltje is vele malen herwerkt, onder andere door Mozart voor Baron Gottfried van Swieten in Wenen. Acht solisten brengen de partituur tot leven in een regie van Hugo Segers. Ze worden gedirigeerd door Thibaut Lenaerts, onder wiens leiding het barokensemble le Pavillon de Musique zijn festivaldebuut maakt.

Tijdens de festivalweek vinden drie concerten plaats in Onze-Lieve-Vrouw van Finisterrae, de prachtige kerk in de Nieuwstraat, op een steenworp van het Martelarenplein. Op het programma staan kwartetten, duetten en solo’s van sacrale werken van de meestercomponisten uit de 18e eeuw, van Bach tot Beethoven, uitgevoerd door aanstormende zangers en eersteklas organisten. Deze reeks gratis concerten is gewijd aan de figuur van Gottfried van Swieten, beschermheer van de kunsten en muziekliefhebber in het tijdperk van de Verlichting. Hij is tevens het onderwerp van een gratis lezing door de musicoloog Hugo Rodriguez in la Maison CFC.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist