Concertgebouworkest Young kent recordaantal aanmeldingen

Concertgebouworkest Young, het Europese jeugdorkest voor musici van 14 tot en met 17 jaar, beleeft in augustus 2023 zijn vierde editie. Nooit eerder was de belangstelling zo groot: Uit 412 aanmeldingen, afkomstig uit 35 landen, zijn 83 getalenteerde musici geselecteerd.

Grote behoefte

Concertgebouworkest Young werd in 2019 met veel succes gelanceerd. Het jeugdorkest is bedoeld voor jonge musici uit heel Europa die te weinig zichtbaar zijn en een steuntje in de rug verdienen. Een dergelijk project voor jongeren die (nog) geen muziekvakopleiding volgen, maar wel veel talent hebben, blijkt in een grote behoefte te voorzien.

Concerten in Amsterdam en Berlijn

Op 8 augustus beginnen de jongeren aan een intensief zomerprogramma in Akoesticum in Ede. Na afloop presenteren ze zich onder leiding van Andrés Orozco-Estrada in Amsterdam en Berlijn als een jeugdorkest dat met zijn vele nationaliteiten de diversiteit van Europa reflecteert. Op 23 augustus treedt Concertgebouworkest Young op tijdens de VriendenLoterij ZomerConcerten in Het Concertgebouw, op 25 augustus in het Konzerthaus Berlijn. De concerten beginnen met Tsjaikovski’s Fantasie-ouverture ‘Romeo en Julia’ en Mendelssohns Vioolconcert met als soliste María Dueñas. Daarna spelen de jongeren een nieuw werk van de Nederlandse componiste Carlijn Metselaar, gevolgd door Moesorgski’s Schilderijen van een tentoonstelling.
Na afloop zwermen de jongeren uit om zich, net als hun voorgangers, actief in te zetten als ambassadeurs voor klassieke muziek.

Muzikale en persoonlijke ontwikkeling

Het zomerprogramma in Ede omvat groeps- en orkestrepetities, kamermuziek, coaching-sessies en workshops door professionele workshopleiders en lessen van musici van het Concertgebouworkest. Orkestmusici verzorgen zelf lessen en nemen de jongeren zo mee in de speeltraditie van het orkest, met nadruk op samenspel, balans en gezamenlijke klankvorming. Daarnaast is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Een speciaal in samenwerking met United World Colleges Nederland ontwikkeld programma stimuleert via de muziek ook gemeenschapszin, democratisch denken en de persoonlijke ontwikkeling van de jongeren.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: