Bach: Viola da gamba Sonatas

De drie sonates voor viola da gamba en cembalo (klavecimbel) zijn niet echt bij het grote publiek bekend. Alleen de ‘Sonata a Cembalo e Viola da Gamba,’ BWV 1027 in G is bewaard gebleven in het handschrift van Bach en kan, naar aanleiding van een watermerk op het manuscript, worden gedateerd in Bachs late Leipzig-periode (1735 tot circa 1744/46)

De twee andere sonates, in D majeur en g mineur (beide getiteld ‘Sonata a Viola da Gamba e Cembalo obligato’, BWV 1028 en 1029) zijn alleen manuscript kopieën, gemaakt door anderen. De vroegste werd gemaakt in 1753 door de zestien-jarige Christian Friedrich Penzel (1737-1801), leerling aan de St. Thomasschool in Leipzig. Volgens het meest recente onderzoek zijn Bachs gamba sonates gedateerd uit 1736/41 en zouden voor Carl Friedrich Abel (hof gambist in Köthen, 1723-1787) geschreven kunnen zijn.

Op dit album worden Bach’s Viola da gamba Sonatas uitgevoerd door Sergei Istomin en Viviana Sofronitsky. Beiden gespecialiseerd in laat barok interpretaties. Het repertoire van cellist en viola da gamba speler Sergei Istomin omvat barok, klassieke, romantische en hedendaagse muziek op zowel historische als moderne instrumenten. Istomin bracht albums uit op a.o. Sony Classical en Centaur Records. Viviana Sofronitsky trad in de voetsporen van haar vader Vladimir Sofronitsky, een vooraanstaande Russische pianist. Ze nam in 2010 als eerste ter wereld alle werken van Mozart op voor fortepiano en orkest op authentieke instrumenten.

Sergei Istomin en Viviana Sofronitsky spelen op deze opname op een gamba gebouwd door Jacob Stainer in 1655 en een Paul McNulty-kopie van een Silbermann-fortepiano uit 1749. Het resultaat is een unieke klankkleur die de melodische lijnen van Bach nog eens extra benadrukken.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: