Bach: Holy Spirit

Het orgel in de Waltershausen Stadtkirche, ontworpen door Tobias Heinrich Gottfried Trost en gebouwd tussen 1724 en 1755, is niet alleen het grootste barokorgel in Thüringen, maar – met zijn drie klavieren, 47 registers en ongeveer 7.000 pijpen, waarvan 70% nog origineel is – ook een referentie-instrument voor de interpretatie van Duitse barokwerken, en met name die van Johann Sebastian Bach. (Als orgelexpert en uitstekend organist zelf was Bach zeer vertrouwd met de instrumenten van Trost). 

Dit programma presenteert de deugden van dit instrument aan de hand van beroemde orgelwerken van Bach uit verschillende van zijn creatieve fasen: de Toccata en Fuga in D klein, BWV 565, de Passacaglia en Fuga in C klein, BWV 582, en de Fantasia in G groot, BWV 572, werden gecomponeerd tussen 1707 en 1712 in respectievelijk Arnstadt, Mühlhausen en Weimar, terwijl de Sonate No. 3 in D klein, BWV 527, als alsook als het koraal arrangementen vertegenwoordigen Bachs Leipziger periode vanaf 1725.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: