ARTE AMANTI – Fundraising concert 

“Er zijn kamermuziekfestivals en er is Arte Amanti”. Zo vat de pianist Boris Kuznetzov de twaalf jaar samen sinds de start van Arte Amanti in 2009. 

Wat begon als een bescheiden initiatief om jonge talenten in de klassieke muziek een podium te geven en concerten in kleinere steden en gemeenten te organiseren, is na meer dan tien jaar uitgegroeid tot het International Chamber Music Festival Flanders, een groot kamermuziekfestival met tientallen concerten van Aalst tot Zaventem, van Veurne tot Maaseik… Dit jaar waren er 39 concerten! In de voorbije jaren speelden maar liefst 156 musici in 33 Vlaamse steden en gemeenten. Te veel om op te noemen, soms nog kinderen, soms laureaten van de Elisabethwedstrijd. Op de website van Arte Amanti zijn concerten voor november aangekondigd, later dit jaar komt het programma voorjaar 2023.    

Niet alleen geeft Arte Amanti jonge talenten de kans op podiumervaring, vaak doen beroemde namen mee. Laureaten van grote internationale wedstrijden en andere grote namen. Een resem aan concerten, toppers, zowel kwantiteit als kwaliteit. Op 22 oktober had in de Gentse Opera het Fundraising concert 2022 van Arte Amanti plaats. Zoals steeds stonden zowel jonge talenten als gevestigde waarden op het podium. Deze keer was dat pianist Sergei Redkin, tweede laureaat van de Elisabethwedstrijd voor piano 2021. Het jongste talent, Akari Bastiaens, speelde Ravels Tombeau de Couperin. Een wonder, want Akari is amper tien jaar …   

Om een dergelijk festival jaar na jaar te organiseren heb je een hele equipe nodig om alle contacten te onderhouden, de nodige fondsen te werven, concerten te plannen etc. Dat zou je tenminste denken. Maar neen, want de hele organisatie wordt gedragen door slechts één persoon, Reinilde Leyers. Ze is violiste bij de Opera Vlaanderen en is er sinds 2009 in geslaagd haar festival te laten groeien zoals paddestoelen in de herfst. Met een netwerk van vrijwilligers, lokale contacten en gulle sponsors is haar eerste festival na ruim tien jaar uitgegroeid tot het grootste festival voor kamermuziek in het land. Zo heeft ze een droom waargemaakt, de droom jongeren kansen te geven op het podium, de droom om klassieke kamermuziek dichter bij de mensen te brengen, naar kleinere steden en gemeenten in heel Vlaanderen. Met haar overtuiging en wilskracht heeft ze niet alleen een steen in de rivier geworpen, maar een heuse berg verzet.   

WIE: Arte Amanti

WAT: up|BEAT Fundraising concert

WAAR: Opera Gent

WANNEER: 22/10/2022

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: